Creatorii francizei cinematografice „Stăpânul inelelor” au oprit un controversat proiect imobiliar în Noua Zeelandă

0
Publicat:

Un controversat proiect imobiliar din Noua Zeelandă, care beneficia de un buget de 500 de milioane de dolari neozeelandezi (298 milioane de dolari americani), a fost stopat de Peter Jackson, regizorul filmelor din franciza „The Lord of the Ring”, informează vineri BBC.

Peter Jackson și soția sa, Fran Walsh Foto Profimedia (arhiva)
Peter Jackson și soția sa, Fran Walsh Foto Profimedia (arhiva)

Cineastul şi soţia lui, Fran Walsh, care este coscenaristă a celebrei trilogii cinematografice, au cumpărat fosta bază deţinută de forţele aeriene neozeelandeze în Shelly Bay, un golf din capitala ţării, Wellington, potrivit Agerpres. 

Datorită acestei achiziţii, planurile privind construirea a sute de locuinţe şi a unor sedii de companii comerciale nu vor mai putea fi implementate.

Peter Jackson şi Fran Walsh au spus că doresc să restaureze „frumuseţea naturală” a acelui golf.

„Este o zonă costieră minunată, care are o mare importanţă culturală şi istorică”, au precizat ei într-un comunicat.

Cei doi soţi, ambii originari din Wellington, s-au opus de multă vreme acestui proiect imobiliar.

„Obiectivul nostru imediat este de a începe lucrările de amenajare şi replantare care sunt necesare pentru a readuce Shelly Bay la starea sa naturală”, au transmis ei.

Peter Jackson şi Fran Walsh au adăugat că vor încerca să găsească modalităţi prin care acel teren ar putea fi folosit pe termen lung şi pentru activităţi artistice şi recreative.

Suma plătită pentru achiziţionarea terenului nu a fost dezvăluită.

Primăriţa din Wellington, Tory Whanau a spus că doreşte să discute cu cei doi soţi şi cu membrii consiliului local pentru a afla mai multe informaţii despre viziunea lor privind utilizarea viitoare a terenului.

Ea a adăugat că regretă totuşi să constate că posibilitatea de amenajare a unor locuinţe low-cost, ce făceau parte din proiect, va fi de acum ratată.

Wellington, la fel ca mare parte a Noii Zeelande, se confruntă cu o criză a locuinţelor, generată de creşterea vertiginoasă a preţurilor pentru proprietăţi private şi a chiriilor, precum şi de o penurie a locuinţelor construite de stat.

Un purtător de cuvânt de la Mau Whenua, o asociaţie a comunităţii locale maori, care s-a opus proiectului imobiliar, s-a declarat mulţumit în urma acestei achiziţii.

Asociaţia Mau Whenua, sprijinită în trecut de Peter Jackson, a ocupat timp de doi ani acel teren în cadrul unui protest încheiat în 2022.

Shelly Bay a fost colonizat de populaţii maori înainte ca terenul să fie vândut în secolul al XIX-lea în timpul colonizării britanice a Noii Zeelande.

Zona a fost folosită ca bază militară pentru mai mult de 100 de ani înainte ca aceasta din urmă să fie dezafectată şi terenul să fie cumpărat de un membru al comunităţii maori în virtutea Tratatului de la Waitangi din 1840.

Nu este pentru prima dată când un teren a fost cumpărat în Noua Zeelandă pentru a nu fi achiziţionat de dezvoltatori imobiliari.

În 2021, o organizaţie de caritate cu finanţare publică a plătit 2,15 milioane de dolari neozeelandezi pentru a cumpăra o parte dintr-o plajă cu scopul de a bloca un proiect ce viza împărţirea acesteia în parcele pe care urmau să fie construite locuinţe.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite