Cracovia va găzdui următoarea ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul polonez Cracovia
Oraşul polonez Cracovia

Oraşul polonez Cracovia va găzdui viitoarea ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului în 2016, anunţat duminică Papa Francisc la Rio de Janeiro, în faţa a trei milioane de credincioşi reuniţi pe plaja Copacabana, relatează AFP.

"Dragi tineri, pentru viitoarele Zile Mondiale ale Tineretului vă dăm întâlnire în 2016, la Cracovia, în Polonia", a anunţat Papa Francisc la încheierea mesei celei de-a 28-a ediţii de la Rio.

Peste trei milioane de credincioşi, majoritatea tineri brazilieni şi latino-americani, au participat la slujba de duminică de încheiere a Zilelor Mondiale ale Tineretului de la Rio de Janeiro, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi.

Alegerea Cracoviei aminteşte de fostul Papă polonez Ioan Paul al II-lea, care era originar din această regiune din sudul Poloniei.

Extrem de popular, fondatorul Zilelor Mondiale ale Tineretului, Papa Ioan Paul al II-lea, care va fi proclamat sfânt de către Francisc la sfârşitul anului, a prezidat în august 1991 Zilele Tineretului la sanctuarul din Czestochowa, unde este venerată Fecioara Neagră atât de iubită de polonezi.

Ioan Paul al II-lea a fost arhiepiscop de Cracovia înainte de a fi ales în 1978 primul papă polonez din istorie.

Alegerea Cracoviei nu este o surpriză, aceasta fiind considerată probabilă de multă vreme.

Dezamăgirea a fost foarte mare în rândul unor africani, a căror ţară nu a găzduit niciodată Zilele Mondiale ale Tineretului, chiar dacă nu îşi făceau iluzii.

Problemele de logistică şi securitate fac foarte dificile candidaturile metropolelor africane, poate cu excepţia Cape Tawn şi Johannesbourg.

Africanii nu au fost numeroşi la Rio, în timp ce numărul catolicilor continuă să crească pe continentul african.


Atmosferă de finală de Cupă Mondială înaintea slujbei de pe plaja Copacabana


 Peste două milioane de persoane din lumea întreagă au petrecut noaptea pe plaja Copacabana, unde s-au rugat şi l-au primit duminică pe Papa Francisc într-o atmosferă de finală de Cupă Mondială, la mesa de încheiere a Zilelor Mondiale ale Tineretului, relatează AFP.

În faţa podiumului unde Papa Francisc va oficia această mesă la care sunt aşteptate trei milioane de persoane, potrivit primarului oraşului Eduardo Paes, "un record istoric pentru plajă", tinerii au desfăşurat un imens drapel alb cu portretul Papei, deasupra capetelor lor. Ei voiau ca acesta să fie vizibil din elicopterul care l-a adus pe papă la Fortul din Copacabana.

În apropierea podiumului, credincioşii şi clericii se antrenau pentru a realiza o reuniune gigantică.

"Acest lucru ne încălzeşte!", declară pentru AFP braziliencele Anyne Karolina Romano, în vârstă de 19 ani, şi Nathalia de Carvalho, în vârstă de 17 ani, deoarece dimineaţa este răcoroasă.

Sâmbătă, 200 de episcopi s-au alăturat tinerilor într-o altă mare reuniune.

Papa a parcurs cu maşina descoperită cei trei kilometri care separă Fortul din Copacabana de podium, oprindu-se adeseori pentru a îmbrăţişa copii şi a binecuvânta credincioşii care îşi strigau bucuria precum suporterii de fotbal. El a băut maté (ceai local) care i-a fost oferit.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite