Coreea de Nord: Şeful ONU „condamnă“ lansarea unei rachete balistice cu combustibil solid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă cu fermitate" lansarea de către Coreea de Nord, în urmă cu câteva zile, a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid, a declarat luni unul dintre adjuncţii săi în plenul Consiliului de Securitate, notează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

"Secretarul general reiterează apelurile sale adresate Coreei de Nord să se abţină imediat de la alte acţiuni destabilizatoare, să îşi respecte pe deplin obligaţiile internaţionale prin rezoluţiilor Consiliului de Securitate, să reia dialogul pentru a obţine o pace durabilă şi denuclearizarea completă şi verificabilă a Peninsulei Coreene", a declarat Khaled Khiari, subsecretar general responsabil în special de afacerile politice pentru Asia.

Coreea de Nord a confirmat vineri că a lansat un "nou tip" de rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Racheta testată joi dimineaţă, un "Hwasong-18", va constitui un "mijloc-cheie forţei militare strategice" a Coreii de Nord, potrivit presei oficiale de la Phenian.

Toate rachetele balistice intercontinentale lansate până în prezent de Coreea de Nord erau alimentate cu combustibil lichid. Or, rachetele cu combustibil solid, pe care Phenianul caută de mult timp să le dezvolte, sunt mai stabile şi mai rapid de pregătit, ceea ce face mai dificilă detectarea şi distrugerea lor de către inamic.

La o paradă militară de la Phenian, în februarie, Coreea de Nord a prezentat un număr record de rachete, inclusiv ceea ce analiştii au apreciat că este un nou tip de ICBM cu combustibil solid.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite