Coreea de Nord ameninţă că va continua să consolideze programul nuclear în ciuda sancţiunilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord FOTO cornerstoneusa.org

Phenianul susţine că va continua să-şi consolideze capacitatea programului de arme nucleare, cu scop pur defensiv, potrivit unei decizii adoptate la congresul partidului comunist, primul de la urcarea la putere a lui Kim Jong-un, transmite Reuters.

„Vom respecta în mod consistent linia strategică de a împinge simultan înainte creşterea economică şi construirea unei forţe nucleare. Vom îmbunătăţi capacitatea nucleată defensivă în calitate şi cantitate atât timp cât imperialiştii îşi continuă ameninţarea nucleară şi nu se abţin de la măsurile lor arbitrare”, se arată în decizia congresului.

Decizia formalizează o poziţie menţionată anterior de liderul nord-coreean, care a susţinut că ţara sa va folosi armele nucleare în mod responsabil şi acestea reprezintă ultimul resort în faţa atacului unei forţe nucleare, ce încalcă suveranitatea statului.

Coreea de Nord este din ce în ce mai izolată pe plan internaţional, după aplicarea unui nou set de sancţiuni internaţionale de către Consiliul de Securitate al ONU, care vizează tăierea finanţării pentru programul nuclear. Ultimul rând de sancţiuni sunt cu atât mai important pentru că sunt susţinute şi de China, un aliat îndelungat al regimului nord-coreean, care a decis să implementeze sancţiuni după testarea unei bombe cu hidrogen.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate, la începutul lui martie,  o nouă rundă de sancţiuni, în replică la testul nuclear făcut recent de Coreea de Nord, dar şi la lansarea unui satelit pe orbită. Ambele acţiuni încalcă restricţiile impuse deja de ONU.

Toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.

Cele două state din Peninsula Coreeană rămân într-o stare tehnică de război încă de la semnarea armistiţiului pentru războiul din 1950-1953. De altfel, Coreea de Nord îi ameninţă frecvent pe sud-coreeni de plănuirea unui atac nuclear.

Congresul partidului comunist nord-coreean, care a avut loc în acest weekend, a fost cel mai mare din ultimii 36 de ani. Între timp, liderul Kim Jong-un a folosit ocazia pentru a anunţa consolidarea forţei nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite