Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO KCNA via EPA-EFE
FOTO KCNA via EPA-EFE

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat cu succes tiruri de testare a unei noi „rachete de croazieră cu rază lungă” de acţiune, în acest weekend, provocând îngrijorări Statelor Unite cu privire la „ameninţări” pe care aceste tiruri le reprezintă pentru vecinii acestui regim izolat, relatează AFP.

„Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care acest lucru le reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţionlă”, a reacţionat într-un comunicat Pentagonul.

Tirurile au avut loc sâmbătă şi duminică, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA.

Precedente tiruri nord-coreene, în martie, la Marea Japoniei, au fost interpretate ca un o sfidare a administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

Rachetele, cu care KCNA a publicat imagini, au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri şi şi-au atins ţinta - nespecificată de agenţie, care evocă „arme strategice de mare importanţă”.

„Eficienţa acestui sistem de armament i-a confirmat excelenţa”, scrie KCNA, care sărbătoreşte „o armă de disuasiune” menită „să contracareze manevre militare ale forţelor ostile”.

Aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune - în cazul în care se confirmă faptul că Nordul le deţine - reprezintă un progres tehnologic al Coreei de Nord, potrivit unor analişti.

Armata sud-coreeană, care este de obicei prima sură de informaţii despre tiruri nord-coreene, nu a confirmat acest tir iniţial.

„Militarii noştri efecturază o analiză detaliată, în cooperare cu serviciile de informaţii sud-coreene şi americane”, a reacţionat pur şi simplu armata sud-coreeană.

Japonia consideră că o rachetă cu această rază de acţiune ”reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii Japoniei şi a regiunii”.

„Japonia este foarte îngrijorată”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului nipon, Katsunobu Kato.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite