Consiliul de Securitate ONU, reuniune de urgenţă, după atacul din Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni miercuri seară, cu uşile închise, pentru consultări pe tema Siriei, însă nicio decizie nu va putea fi luată dacă Rusia, un aliat al regimului sirian, va recurge la veto.

Reuniunea va începe la ora 19.00 GMT (22.00, ora României).

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au cerut sesizarea imediată a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru analizarea circumstanţelor presupusului atac cu arme chimice din Damasc, relatează AFP. Solicitări similare au fost formulate de Luxemburg, Arabia Saudită şi Coreea de Sud.

Uniunea Europeană a cerut o anchetă urgentă în cazul presupusului atac cu arme chimice din Siria. „UE reafirmă că orice utilizare a armelor chimice, indiferent de ce parte din Siria, este total inacceptabilă", conform purtătorului de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a negat categoric un astfel de atac, afirmând că este vorba de acuzaţii "nefondate".

Rusia, unul dintre principali aliaţi ai regimului Bashar Al-Assad, a comunicat că suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezintă "o provocare plănuită de mult timp".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri