Americanii cer chinezilor ajutorul pentru a evita un conflict nuclear în Peninsula Coreeană
0Statele Unite au îndemnat public Beijingul să se folosească de toată influenţa pe care o are asupra Coreei de Nord pentru a tempera acţiunile „destabilizatoare” ale regimului de la Phenian, care ameninţă cu lansarea unui atac nuclear.
John Kerry, şeful diplomaţiei americane, va ajunge vineri în Asia pentru prima dată de când a devenit Secretarul de Stat al SUA, la începutul acestui an. Kerry va avea întâlniri la Seul, Beijing şi Tokio, însă prioritatea sa va fi convingerea Chinei să acţioneze pentru evitarea escaladării tensiunilor.
John Kerry va încerca să insufle „simţul de urgenţă” oficialilor chinezi, care să ţină cont de acesta atunci când vor discuta cu regimul de la Phenian.
Totodată, Secretarul american de Stat va încerca să dea asigurări Coreei de Sud şi Japoniei, partenerii din Pacific ai SUA, care au mobilizat deja trupe defensive pentru eventualitatea unui atac.
Vizita lui Kerry este considerată piatra de temelie pe care se va construi răspunsul internaţional faţă de ameninţările nucleare din partea Phenianului.
Influenţa Beijingului asupra Phenianului este considerată un instrument puternic, având în vedere că sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord o fac pe aceasta să depindă în mare măsură de ajutoarele directe şi de comerţul cu statul chinez.
China este principalul partener comercial al Coreei de Nord, unde au ajuns în 2011 peste 67% din exporturile nord-coreenilor. De cealaltă parte, 61,6% din bunurile importate de Coreea de Nord în acelaşi an erau „made in China”.
„Există produse chinezeşti peste tot prin ţară. China ăi furnizează ţiţei, produse alimentare şi toate celelalte, de la autobuze la capace pentru vasele de toaletă”, explică Jim Hoare, partener-senior la Facultatea pentru Studii Orientale şi Africane din cadrul Universităţii din Londra. Hoare a înlesnit deschiderea primei ambasade britanice în Coreea de Nord, în 2001.
India se numără printre statele care cumpără produse nord-coreene, cu o pondere de 3,6% din exporturile acestora, iar Uniunea Europeană a furnizat 4% din importurile Phenianului.
Ce interese are China pentru a ajuta Coreea de Nord
La începutul lunii, Beijingul şi-a onorat alianţa cu statul nord-coreean şi a mobilizat trupe în apropierea coastelor Nordului, în replică la mişcările de nave din partea americanilor.
Însă, pentru prima dată, Beijingul a avertizat Phenianul că „niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să disturbe pacea mondială, ă arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism”.
Chiar şi aşa, Beijingul nu va susţine vreodată o acţiune a Statelor Unite şi că, mai mult ca sigur, va prefera „răul pe care îl cunoaşte deja”, spun analiştii. Astfel, China va susţine în continuare dinastia Kim, însă va încerca să-i modereze cât de cât retorica. China preferă graniţa cu Coreea de Nord decât una cu alinţa SUA-Coreea de Sud.
Alte articole pe aceeaşi temă:
Coreea de Nord se pregăteşte de sărbătoare, în ajunul unui potenţial război nuclear
Coreea de Nord se pregăteşte intens pentru evenimentele de pe 15 aprilie când are loc comemorarea fondatorului statului comunist Kim il-Sun, deşi un nou test nuclear ar putea avea loc în orice zi. Sărbătoarea naţională a comemorării este asociată în mod tradiţional cu spectacole impresionante de forţe, într-o încercare de a atrage atenţia lumii.
Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?
Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord
Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.
Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.
Coreea de Nord, o ţară mereu în stare de război
Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.
În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“.
Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări.
Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul.
În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.
Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un.