Comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, vizat de o nouă anchetă fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Comerţ, belgianul Karel De Gucht, este acuzat că ar fi evitat plata impozitului pentru circa 1,2 milioane de euro, în cadrul unei anchete fiscale referitor la stilul său de viaţă, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului economic „De Tijd", relatează AFP.

Karel De Gucht, fostul şef al diplomaţiei belgiene, între 2004 şi 2009, şi soţia sa sunt anchetaţi de câţiva ani de Inspecţia specială pentru Impozite (ISI), ramură a Ministerului de Finanţe, care are ca obiectiv "combaterea fraudei fiscale grave şi organizate".

Comisarul european a încercat să împiedice în justiţie ISI să aibă acces la conturile sale bancare, dar fără succes.

Fiscul, care anchetează condiţiile de achiziţionare a unei reşedinţe secundare în Toscana (centrul Italiei) de către cuplul De Gucht, a descoperit o operaţiune de revânzare a acţiunilor companiei belgiene de asigurări Vista către compania britanică Hill & Smith.

Potrivit Tijd, inspecţia impozitelor i-a trimis o scrisoare lui Karel De Gucht în care i-a reproşat că a "fraudat" fiscul omiţând să declare o plus-valoare de 1,2 milioane de euro, obţinuţi prin revânzarea acestor acţiuni în 2005.

Avocatul lui De Gucht, Victor Dauginet, a calificat drept "scandaloasă" folosirea termenului "fraudă" de către fisc. În opinia lui, acest venit suplimentar a fost realizat în 2001, când britanicii au obţinut capitalul companiei Vista, iar la acea vreme era exonerat de plata impozitelor.

Dacă fiscul o plasează în 2005 urmăreşte în special evitarea prescrierii, de şapte ani în Belgia în acest domeniu, precizează avocatul, citat de aceeaşi publicaţie.

Karel De Gucht, membru al Partidului Liberal flamand Open VLD a fost acuzat că a beneficiat de informaţii confidenţiale referitor la vânzarea de acţiuni ale companiei Fortis exact înainte de dezmembrarea grupului, în octombrie 2008, dar în 2009 a fost exonerat de aceste suspiciuni.

El a insinuat totodată că anchetatorii fiscului îl urmăresc din motive "politice", precizează publicaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite