Comediant brazilian, condamnat la închisoare din cauza unui clip ofensator la adresa unui politician de stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danilo Gentili, un comediant conservator cunoscut pentru atacurile sale agresive asupra stangii braziliene a fost judecat din cauza unui clip ofensator transmis în 2017 pe reţelele sociale, stârnind o dezbatere aprinsă în privinţa libertăţii de exprimare în ţara sa .

Comediantul slobod la gură, în vârstă de 39 de ani, a primit 6 luni de închisoare pentru abuzul verbal asupra unui politician de stânga, relatează The Guardian.

Marţi un judecător din Sao Paolo i-a dat o sentinţă de condamnare din cauza comentariilor sale vizând-o pe Maria do Rosário, membru al Congresului pentru statul Rio Grande do Sul. Conservatorul a făcut apel.

În clipul transmis pe reţelele sociale, Gentili rupe o notificare a Congresului brazilian în care i se solicită să şteargă postările ofensatoare de pe Twitter, ca apoi să îndese bucăţile în pantaloni şi să lanseze o tiradă de obscenităţi asupra politicianului de stânga.

La motivarea sentinţei judecătoarea a scris că ar fi putut să se conformeze sau să ceară sfatul unui avocat, în schimb el „a decis să înregistreze un clip extrem de jignitor, cu un conţinut reprobabil, nelăsând nicio îndoială asupra intenţiei sale de a ofensa.”

Do Rosario a fost ţinta unor atacuri similare din partea dreptei braziliene şi în trecut. Nu mai departe de luna februarie o instanţă a hotărât ca Jair Bolsonaro să-i plătească daune morale în valoare de 3.920 de dolari, întrucât în 2014 i-a spus că „nu merită” să fie violată.

La proces Bolsonaro a fost criticat pentru că s-a arătat solidar cu Gentili, după ce nu a reacţionat la fel pentru familia unui bărbat din Rio, care a fost ucis zilele trecute  după ce soldaţii au tras 80 de gloanţe asupra maşinii în care se afla cu familia sa.

În urma verdictului favorabil Do Rosário a scris pe Twitter: „Impunitatea nu poate triumfa în nicio circumstanţă în care la mijloc se află onoarea unei persoane.”

Blogul stângist O Cafezinho (Mica Cafenea) a numit însă verdictul „o greşeală”: „ Azi e vorba de Danilo Gentili, un umorist urât de stânga. Mâine ar putea fi cineva care aruncă cuvinte grele împotriva familiei lui Bolsonaro.”

Gentili care odată a făcut o postare pozitivă despre fascism pe Twitter, iar într-un număr de stand-up a asociat socialismul de stânga şi partidul Libertăţii cu pedofilii a încercat să ia în râs verdictul: „Mă îngrijorează că nu va avea cine să-mi aducă un celular în celulă sau cine să-mi aducă ţigări”, a spus el pentru un post de radio. „Prefer să fiu închis decât să fiu îngenuncheat. Nu consider că am făcut ceva greşit”, a mai spus comediantul

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite