Comandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului: Israelul va fi distrus dacă ne atacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului, generalul Hossein Salami   FOTO: presstv.ir
Comandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului, generalul Hossein Salami   FOTO: presstv.ir

„Israelul se va confrunta, fără doar şi poate, cu represalii aprige dacă atacă depozitele nucleare iraniene“, a avertizat comandantul Gărzii Revoluţionare a Iranului, generalul Hossein Salami. Prin declaraţiile sale, ofiţerul a atras atenţia că orice acţiune militară împotriva Iranului va declanşa un conflict regional, care ar putea antrena şi gruparea teroristă Hezbollah din Liban, de la graniţa cu Israelul.

Programul nuclear suspect al Iranului contravine agendei internaţionalei şi face ca tot mai multe presiuni să fie exercitate asupra Teheranului din partea Occidentului, scrie publicaţia „Haaretz“.

Israelul a ameninţat că va lovi instalaţiile nucleare ale Iranului, dacă regimul de la Teheran nu opreşte activitatea de îmbogăţire a uraniului, prin care se pot obţine arme nucleare. Occidentul şi aliaţii săi se tem că ambiţiile Iranului maschează un program nuclear. Teheranul neagă însă acuzele şi susţine că programul său nuclear este doar pentru scopuri paşnice, cum ar fi generarea de energie electrică şi tratarea cancerului.

„Iranul este pregătit pentru lupte globale. Un atac din partea regimului sionist ar fi o oportunitate de a distruge acest regim. Mecanismul lor de apărare nu este creat pentru războaie mari şi lungi. Ameninţările lor sunt doar psihologice şi în cazul în care întrec limita sau acţionează greşit sub presiunea unui Iran echipat de luptă, Israelul va fi cu siguranţă distrus“, a declarat Salami, citat de agenţia de ştiri ISNA.

Spusele generalului Hossein Salami, Gărzii Revoluţionare a Iranului, vin la mai puţin de o lună după ce liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că Iranul este sub ameninţarea unei acţiuni militare conduse de „sioniştii necivilizaţi”. Cu o zi înainte de discursul său în faţa reuniunii ONU, Ahmadinejad a declarat, într-un interviu acordat AP, că Israelul nu are rădăcini în Orientul Mijlociu şi trebuie „eliminat”

În acest sens, Teheranul a început „să se joace de-a războiul”, prin exerciţii de apărare împotriva raidurilor aeriene simulate şi alte ameninţări. Acţiunile au fost denumite „Ila Beit ol Moqaddas“ sau „Spre Oraşul Sfânt“, adică Ierusalimul.

„Ne-am pregătit infrastructura de apărare şi de securitate pentru lupte globale şi mari. Nu există nicio defecţiune în sistemul nostru de apărare“, a adăugat Salami.

El a atras, de asemenea, atenţia asupra declaraţiilor altor oficiali iranieni, care au insistat că Iranul poate depăşi presiunile economice occidentale îndreptate împotriva cantităţilor de uraniu deţinute şi îmbogăţite în centralele nucleare de pe teritoriul republicii islamice.

„Poporul iranian va depăşi ameninţările inamice în domeniul economic şi îşi va impune voinţa asupra inamicilor săi“, a precizat generalul Salami.

Uniunea Europeană a interzis, luni, importurile de gaze naturale iraniene şi a impus alte restricţii asupra relaţiilor comerciale şi financiare. Măsurile sunt în conformitate cu cele două direcţii strategice ale Occidentului, care includ un mixt de sancţiuni şi presiuni diplomatice pentru a încerca să oprească importul de uraniu şi dezvoltarea lui, la ordinele Teheranului.

Sancţiunile anterioare stabilite atât de SUA, cât şi de UE au vizat exporturile de petrol şi tranzacţiile financiare prin reţelele bancare internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite