VIDEO Premierul Israelului, la ONU: „Cât de aproape este Iranul de conceperea unei bombe nucleară? Să vă arăt!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul are, în prezent, o capacitate de 70% pentru a concepe arme nucleare şi trebuie împiedicat cât mai repede pentru a nu ajunge stat nuclear 100%, a atras atenţia premierul israelian Benjamin Netanyahu, la ONU  FOTO: Reuters
Iranul are, în prezent, o capacitate de 70% pentru a concepe arme nucleare şi trebuie împiedicat cât mai repede pentru a nu ajunge stat nuclear 100%, a atras atenţia premierul israelian Benjamin Netanyahu, la ONU  FOTO: Reuters

„De mai bine de zece ani, comunitatea internaţională încercă să oprească programul nuclear al Iranului. Dar fără niciun rezultat. Iran se foloseşte de negocierile diplomatice ca să câştige timp pentru a-şi dezvolta programul nuclear”, a declarat prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, în timpul discursului rostit, joi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ţinut joi un discurs la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care a solicitat comunităţii internaţionale şi mai ales Statelor Unite ale Americii să stabilească exact care este „linia roşie”, care impune o acţiune militară împotriva republicii islamice din Orientul Mijlociu. „Linia roşie” reprezintă momentul în care Iranul reuşeşte să-şi dezvolte într-atât programul nuclear, încât este capabil să producă arme nucleare. 

După ce a atras atenţia că statele ONU se luptă de mai bine de zece ani să oprească Iranul să devină putere nucleară, Netanyahu a mulţumit comunităţii internaţionale că a fost de acord cu impunerea sancţiunilor economice asupra regimului de la Teheran. 

„Exporturile de petrol au avut de suferit, economia iraniană a fost lovită puternic. Dar trebuie să recunoaştem: sancţiunile nu le-a oprit planul. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, doar anul trecut şi-a dublat numărul unităţilor de centrifugare din facilitatea subterană nucleară din Qom.“

Netanyahu susţine că posibilele atacuri nucleare pot fi evitate dacă este stabilită clar „linia roşie, care nu iscă războiul, ci îl previne”. Prin aceasta se evită un posibil atac asupra unui membru NATO, ofensivă la care ar fi nevoite să reacţioneze toate ţările membre pentru că va fi considerat un atac asupra întregului grup NATO, potrivit Cartei ONU.

„Stabilirea liniei roşii este o metodă care funcţionează asupra Iranului. Anul acesta, Iranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz, dar când Statele Unite au impus o limită, a renunţat.”

O „linie roşie” trebuie trasă pentru activitatea de îmbogăţire a uraniului desfăşurată în cadrul programului nuclear iranian.

Premierul israelian a adăugat:„Practic, orice bombă constă în explozibil şi un mecanism de detonare. Cel mai simplu exemplu este praful de puşcă şi fitilul. Aprinzi fitilul şi explodează praful de puşcă. În cazul Iranului, praful de puşcă este uraniul îmbogăţit, iar fitilul, un detonator nuclear. Pentru Teheran, să acumuleze suficient uraniu îmbogăţit este mai dificil decât să producă un detonator nuclear. (...) Deci, ca să prevenim un război nuclear trebuie săoprim Iranul din dezvoltarea acestor resurse“.

„Cât de aproape este Iranul de conceperea unei bombe nucleară? Să vă arăt!”

Netanyahu a adus în faţa Adunării o schemă care arăta nivelul de îmbogăţire a uraniului pe care l-a atins republica islamică: 70%. 

 

Premierul israelian a atras atenţia că, pentru a obţine suficiente resurse ca să creezi o bombă nucleară, este nevoie să treci prin trei etape. Iranul a depăşit primul stadiu şi se află într-al doilea.

„Ce vă spun acum nu este informaţie secretă , tot ce ştiu se bazează pe un raport public al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Unde tragem linie? Unde setăm limitele?  Linia roşie trebuie stabilită înainte ca Iranul să finalizeze şi  al doilea stadiu. Chiar dacă Iran termină a doua etapă, dacă vor trece peste linia roşie stabilită, vom şti unde şi când vor asambla şi vor pregăti bomba“, a afirmat  îngrijorat Netanyahu.

Linia roşie trebuie stabilite în programul nuclear, a adăugat Netanyahu. „Iranul se va retrage când se va vede faţă în faţă cu aceste limite. Această retragere ne va câştiga timp ca să introducem sancţiuni şi chiar pentru a convinge Iranul să renunţe la programul nuclear.“

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite