Columbia solicită ajutor internaţional pentru stingerea incendiilor forestiere care fac ravagii în mai multe regiuni VIDEO

0
Publicat:

Columbia a lansat joi un apel la ajutor internaţional pentru a face faţă celor aproximativ 30 de incendii forestiere care fac ravagii în mai multe regiuni şi în capitala Bogota, unde flăcările se apropie de o zonă rezidenţială, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Gustavo Petro a anunţat că a „activat protocoalele de solicitare a asistenţei internaţionale" pentru ca ţara să poată lupta cu cele 31 de incendii care au distrus miercuri aproximativ 600 de hectare de pădure.

87% din Columbia - ţară în care a fost declarată miercuri stare de „dezastru natural" - este expusă unui „risc maxim" de incendii, potrivit Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu (Ideam),

Liderul columbian a declarat că Statele Unite, Chile, Peru şi Canada au răspuns deja pozitiv solicitărilor Columbiei de ajutor pentru limitarea răspândirii flăcărilor.

„Dacă va fi necesar, vom lua măsuri de evacuare”

Joi, 31 de incendii erau active în cinci regiuni ale ţării, potrivit Protecţiei Civile (UNGRD). Patru dintre acestea fac ravagii in capitală, unde un incendiu izbucnit pe colina El Cable, la periferia estică a oraşului, s-a extins ajungând la marginea unei zone rezidenţiale.

Vânturile l-au adus mai aproape, dar se află încă la mai bine de 900 de metri de case. Îl monitorizăm. (...) Dacă va fi necesar, vom lua măsuri de evacuare. Săptămânile următoare vor fi dificile. Astăzi am văzut nişte nori, dar încă nu întrevedem nicio şansă de precipitaţi", a declarat primarul din Bogota, Carlos Fernando Galan, la finalul zilei de joi.

 Joi, fumul a cuprins centrul acestui oraş de opt milioane de locuitori unde au fost desfăşuraţi peste 300 de pompieri, soldaţi şi alţi membri ai echipajelor de intervenţie pentru a lupta cu flăcările.

Edilul a făcut apel la „populaţia din preajma zonelor de incendiu să poarte măşti de protecţie" şi a anunţat închiderea şcolilor şi a unei universităţi afectate de fum.

Trafic aerian perturbat

Potrivit unui anunț făcut de Aviaţia Civilă, cel mai mare terminal aerian din America Latină după volumul de marfă funcţiona „cu restricţii" din cauza fumului şi a brumei matinale, adăugând însă că situaţia „se normalizează".

Incendiile forestiere fac ravagii în Columbia FOTO. Carlos Fernando Galán
Incendiile forestiere fac ravagii în Columbia FOTO. Carlos Fernando Galán

Aproximativ 138 de zboruri au fost afectate de întârzieri joi dimineaţă, 48 fiind anulate şi 16 redirecţionate către alte aeroporturi.

Păsări, ratoni și alte animale au fost văzute căutând adăpost în zonele urbane.

Influenţa fenomenului climatic El Nino

Columbia, țară renumită pentru biodiversitatea sa, este afectată de influenţa fenomenului climatic El Nino, înregistrând recorduri de căldură, secetă şi incendii.

„Această lună ianuarie promite să fie cea mai călduroasă conform datelor istorice pe care le avem", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ghisliane Echeverry, care deţine funcţia de director al Ideam, institut ce înregistrează de 30 de ani temperaturile din ţară.

Nouă municipalităţi din nordul, centrul şi estul ţării au înregistrat marţi temperaturi record de până la 40,4 grade Celsius, potrivit Ideam, ianuarie fiind în mod obişnuit cea mai rece lună a anului.

„La ora actuală, 62 de municipii sunt în situaţie de stres hidric, cu o capacitate de apă dulce egală sau mai mică decât cererea populaţiei", a subliniat Petro.

Columbia cere ajutor pentru stingerea incendiilor forestiere. FOTO. Carlos Fernando Galán
Columbia cere ajutor pentru stingerea incendiilor forestiere. FOTO. Carlos Fernando Galán

Din noiembrie 2023 încoace, au fost înregistrate 336 de incendii forestiere în 174 de municipii. Cel puţin 6.618 de hectare de vegetaţie au fost mistuite, potrivit Protecţiei Civile columbiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite