CNN: Nu a existat încă un progres la Cairo pentru a elibera ostaticii din Gaza

0
Publicat:

Citând oficiali americani, CNN relatează că principalul obstacol rămâne raportul în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene, cu ostatici deținuți de mișcarea Hamas în Fâșia Gaza.

Ostatici eliberați de Hamas. Foto: Profimedia
Ostatici eliberați de Hamas. Foto: Profimedia

Negocierile de la Cairo privind eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza nu au dus încă la rezultatul dorit, a relatat CNN marți, citând oficiali americani. Ei au spus că, deși consultările au fost „productive și serioase”, nu a existat nicio descoperire care să ducă la un acord final. Potrivit unor surse, principalul obstacol rămâne raportul în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene, cu ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Pe 13 februarie, la Cairo au avut loc consultări între reprezentanții Egiptului, Statelor Unite, Qatarului și Israelului. Ei au discutat despre un posibil acord de schimb de ostatici deținuți de radicalii din Gaza cu prizonierii palestinieni din închisorile israeliene și despre perspectivele stabilirii unui încetări a focului în enclavă. Consultațiile vor dura trei zile.

La sfârșitul lunii ianuarie, la Paris, reprezentanții celor patru țări au formulat baza unui nou acord între Hamas și Israel, care include un schimb treptat de ostatici pentru prizonieri, o pauză a ostilităților și furnizarea de ajutor umanitar Fâșiei Gaza.

Pe 6 februarie, Hamas a confirmat transmiterea răspunsului său către Qatar și Egipt cu privire la un acord-cadru privind eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul suspendării ostilităților din enclavă. 

The New York Times, citând o sursă anonimă, a raportat că Israelul nu este pregătit să accepte condițiile Hamas, deoarece acestea „includ unele cereri inacceptabile”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite