Cine este cel mai bogat om din China după ce şeful Alibaba a intrat în dizgraţia liderilor comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Alibaba, Jack Ma căzut pe locul doi in topul celor mai bogaţi chinezi, condus de Zhong Shanshan
Şeful Alibaba, Jack Ma căzut pe locul doi in topul celor mai bogaţi chinezi, condus de Zhong Shanshan

Zhong Shanshan, cel care a înfiinţat compania de îmbuteliere a apei Nongfu Spring, a devenit cel mai bogat om din China, depăşindu-i pe Jack Ma, fondatorul gigantului chinez al comerţului electronic Alibaba, şi pe Pony Ma, şeful companiei de internet Tencent.

Zhong Shanshan, în vârstă de 66 de ani, era anul trecut pe locul trei, a anunţat joi Richard Hoogewerf, fondatorul revistei Hurun, care publică clasamentul celor mai bogaţi chinezi.

Ascensiunea şefului Nongfu Spring este notabilă, chiar dacă el este relativ necunoscut chiar şi în China, a declarat Hoogewerf.

Pe lângă compania de îmbuteliere a apei, Zhong a înfiinţat grupul farmaceutic Beijing Wantai Biological Pharmacy. Averea sa a crescut semnificativ după listarea celor două firme. Speranţele în dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19 au stimulat succesul Wantai.

Averea lui Zhong Shanshan este estimată la peste 100 de miliarde de dolari, grupul său farmaceutic valorând peste zece miliarde de dolari, a explicat Hoogewerf. Acesta a explicat că sunt puţini antreprenori în lume care au obţinut simultan succes cu două proiecte de afaceri şi i-a dat ca exemplu pe Jack Ma şi Elon Musk.

Antreprenorul chinez Jack Ma, fondatorul companiei de tehnologie Alibaba, a fost văzut în urmă cu aprope două săptămâni pentru prima dată în public de la sfârşitul lui octombrie, într-un mesaj video distribuit de media de stat.

În filmul de 50 de secunde, Jack Ma (56 de ani) este văzut adresându-se unui grup de 100 de învăţători din zone rurale.

Compania şi fundaţia sa de caritate au confirmat că Ma a luat parte la o ceremonie online în cadrul unui eveniment anual consacrat învăţătorilor din sate.

El a anunţat cu acest prilej că îşi va extinde activităţile filantropice.

"În aceste zile, am studiat şi reflectat împreună cu colegii mei. Suntem mai hotărâţi ca oricând să ne dedicăm educaţiei şi carităţii", spune Jack Ma.

Ultima dată când cel mai renumit antreprenor chinez a mai apărut în public a fost la un forum organizat la Shanghai la finele lunii octombrie, ocazie cu care a criticat sistemul de reglementare din China, într-un discurs care l-a pus în opoziţie cu oficialii chinezi.

Urmarea a fost suspendarea procedurii de listare publică iniţială a Ant Group, una dintre diviziile Alibaba, operaţiune evaluată la 37 de miliarde de dolari, iar în decembrie a fost demarată o anchetă antitrust asupra Alibaba, notează dpa. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite