Cinci persoane au murit din cauza unui supliment alimentar pentru scăderea colesterolului, în Japonia

0
Publicat:

Un supliment alimentar japonez a fost retras de pe piață după ce se crede că a provocat cinci decese și peste o sută de îmbolnăviri, potrivit Euronews.

Suplimentul alimentar japonez, retras de pe piață -  Foto X (Fostă Twitter)
Suplimentul alimentar japonez, retras de pe piață - Foto X (Fostă Twitter)

Un supliment alimentar pentru scăderea colesterolului, produs de Kobayashi Pharmaceutical Co., a fost retras din Japonia după ce a fost asociat cu cinci decese, relatează Euronews. 

Mai exact, 114 persoane erau în spital, iar alte cinci și-ai pierdut viața, după ce au utilizat suplimentele pentru scăderea colesterolului ale companiei Kobayashi. Concret, suplimentul alimentar este asociat cu boli de rinichi.   

Pastilele conțineau un ingredient numit „benikoji”, o specie roșie de mucegai. Anterior, două decese fuseseră asociate cu acest produs, iar alte trei decese au fost raportate de către companie, care a afirmat că este în proces de confirmare a cauzelor acestor decese. 

Mai mult de o sută de persoane au fost internate în spital după ce au folosit suplimentul alimentar, dar se estimează că numărul celor care s-au îmbolnăvit este mai mare. Nu este clar dacă toate bolile sunt legate direct de benikoji. 

Nu doar produsele companiei Kobayashi, cu sediul în Osaka, au fost retrase de la vânzare. De săptămâna trecută, peste 40 de produse de la alte companii care conțin benikoji, inclusiv pastă miso, biscuiți și un pansament de oțet au fost retrase de pe rafturile magazinelor, potrivit unui oficial guvernamental din cadrul Ministerului Sănătății. 

De altfel, autoritățile din domeniul Sănătății din Japonia atrag atenția că numărul deceselor ar putea continua să crească.  

Pastilele puteau fi eliberate de farmaciști fără prescripție medicală, iar unele ar fi putut fi cumpărate sau exportate înainte de retragere, inclusiv de către turiști care ar putea să nu fie conștienți de riscurile pentru sănătate. O listă cu toate produsele retrase a fost publicată pe site-ul oficial al ministerului japonez. 

 „Vă rugăm să nu mai luați produsele noastre și vă rugăm să nu le mai folosiți în viitor", au transmis reprezentanții companiei Kobayashi, într-o declarație online. 

Președintele companiei și alți oficiali de rang înalt au organizat o conferință de presă săptămâna trecută, atunci când problema a fost adusă în atenție, exprimându-și regretul prin plecarea capului, conform standardelor culturale din Japonia.

Percheziții la fabrica unde au fost produse suplimentele 

O echipă formată din oficiali ai ministerului Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării şi ai oraşului Osaka au verificat fabrica care produsese suplimentele ce conţineau drojdie roşie ”BeniKoji”. 

Potrivit autorităților, care au cerut oamenilor să nu mai consume nici un produs cu „benikoji”, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele care au deja probleme de sănătate, de exemplu, cele cu afecțiuni ale rinichilor.  

Presa japoneză a raportat că fabrica, care a produs suplimentul până în decembrie, a fost închisă din motive legate de învechirea facilităților. 

Produsele companiei au fost consumate și în China, iar jurnaliștii din Japonia au relatat că a fost raportat un caz de insuficienţă renală acută și în Taiwan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite