Medicamentele care scad colesterolul și efectele lor. Medic: „Scad energia, afectează creierul și energia mitocondrială”

0
Publicat:

Scăderea colesterolului rău din organism trebuie să fie un proces controlat, bazat pe un stil de viață sănătos, nu neapărat pe consumul de suplimente care, în teorie, scad colesterolul. Acestea ar putea face mai rău decât bine.

Medicamente care scad colesterolul. FOTO Arhivă
Medicamente care scad colesterolul. FOTO Arhivă

Este important de reținut că medicamentele care scad colesterolul, cunoscute și sub denumirea de „statine”, pot avea efecte secundare, inclusiv scăderea energiei și afectarea cognitivă.

Aceste medicamente scad energia, afectează creierul, afectează energia mitocondrială, afectează nivelul de coenzima Q10 care stă la baza producției de energie în interiorul fiecărei celule. Am mai aflat și despre alte medicamente care scad nivelul de energie, cum ar fi betablocantele și de acolo, de la acel nivel de energie care este afectat grav este afectat tot organismul. Atunci când luăm un medicament se ducă în tot organismul”, a precizat dr. Cezar Amititeloaie.

Cel mai mare consum de energie în organism apare atunci când suntem stresați.

Recent am citit niște studii despre mitocondrii și am aflat că energia este produsă la nivelul mitocondriilor, care se găsesc în număr de câteva mici celule în tot organismul. Ele produc energie iar pentru producția de energie este nevoie de magneziu, de coenzima Q10. Atunci când suntem foarte stresați apare un consum exagerat de mare al bazelor de ATP, care este un fel de baterie care se încarcă, care trebuie reîncărcate”, a mai spus dr. Cezar.

Pe de altă parte, statinele pot reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Beneficiile statinelor pot fi semnificative, mai ales la persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, așa că trebuie consultat medicul înainte de a începe o cură cu acestea.

Într-o emisiune pentru csid.ro, Dr. Cezar a explicat pe larg ce înseamnă un stil de viață sănătos.

Consumul de cafea crește nivelul de colesterol? Ce spun nutriționiștii

Un studiu Scientific Reports din 2023, efectuat pe 9.009 voluntari, a constatat că persoanele care beau zilnic între 3 și 4 cești de cafea au avut de aproximativ două ori mai multe șanse de a avea un nivel ridicat de LDL decât consumatorii „moderați” care au băut mai puțin de 3 cești.

Dar adevăratele probleme au fost pentru persoanele care au consumat mai mult de 4 cești zilnic, deoarece șansele lor de LDL ridicat au crescut vertiginos de aproape 6 ori în comparație cu băutorii de cafea moderați.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite