CIA recrutează agenți ruși trădați de regimul Putin: reacția Kremlinului

0
Publicat:

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a difuzat un nou mesaj video prin care încearcă să-i convingă pe ofiţerii ruşi de informaţii să schimbe tabăra şi să lucreze ca agenţi dubli pentru SUA, relatează Reuters.

FOTO Captură X @CIA
FOTO Captură X @CIA

Directorul CIA, William Burns, afirma în iulie anul trecut că nemulţumirea din rândul unora dintre ruşi cu privire la războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei creează o oportunitate rară pentru SUA de a recruta spioni din tabăra adversă.

Mesajul video, difuzat în limba rusă pe contul oficial al CIA pe reţeaua socială X, încearcă să atragă agenţi ruşi patrioţi care se simt trădaţi de corupţia elitelor de la Moscova.

„Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem. Voi nu sunteţi neputincioşi”, transmite CIA în acest mesaj, cel mai recent dintr-o serie de filmulețe video difuzate cu scopul de a recruta agenţi ruşi.

Pe un fond sonor de muzică clasică melancolică, în imagini apare un personaj fictiv, un bărbat în vârstă de 35 de ani care se autodescrie drept un angajat al serviciului militar rus de informaţii şi un patriot care iubeşte Rusia şi care a activat odată în trupele de paraşutişti, remarcă Reuters, potrivit Agerpres.

„Am suficient de mult curaj să confrunt această trădare?”, spune personajul care întruchipează un agent rus trecut de partea Occidentului, precizând că inamicul real al Rusiei se află în interior sub forma elitei şi conducerii corupte.

„Leadershipul de vârf a vândut ţara pentru palate şi iahturi când soldaţii noştri se hrănesc cu cartofi stricaţi şi trag cu arme preistorice. Oamenii noştri sunt obligaţi să dea mită chiar şi pentru un loc de muncă”, continuă acelaşi personaj, vorbind într-un decor de iarnă rusească aspră, în timp ce în fimuleț sunt inserate imagini cu limuzine oficiale luxoase şi ruşi bogaţi ciocnind pahare cu băutură.

El îşi motivează decizia de a trece de partea CIA tocmai prin patriotismul său. Mesajul video, care urmăreşte să atragă agenţii ruşi de informaţii nemulţumiţi de sistemul în care lucrează, se încheie cu secvenţe în care un astfel de agent îmbrăcat elegant contactează CIA de pe un telefon mobil într-o curte înzăpezită.

Kremlinul a ținut să trateze ironic noul îndemn al CIA remintind că reţeaua socială X este interzisă în Rusia şi poate fi accesată doar prin VPN, iar multe din reţelele de acest fel sunt de asemenea blocate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat, deloc surprinzător, că regimul Putin este corupt sau că armata rusă este slab echipată în războiul din Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite