Chinezii aflaţi în carantină ajung să facă troc pentru alimente. Autorităţile din Xi'an nu-i lasă nici măcar la cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Unii locuitori aflaţi în carantină în oraşul chinez Xi'an au ajuns, în ultimele zile, să dea la schimb bunuri pentru alimente, în contextul în care autorităţile nu le permit să iasă din case nici măcar pentru cumpărături esenţiale, relatează Radio Free Asia(RFA).

Unii dintre cei aflaţi în această situaţie şi-au împărtăşit disperarea pe reţelele sociale. Videoclipurile şi fotografiile de pe site-ul de socializare Weibo arată cum oamenii dau la schimb ţigări pentru varză, detergent de vase pentru mere şi tampoane sanitare pentru legume.

Aproximativ 13 milioane de persoane au intrat în carantină din 23 decembrie, după ce au fost descoperite 127 de infecţii cu COVID-19 în cadrul unei a doua runde de teste în masă. Autorităţile au asigurat, iniţial, alimente locuitorilor din provincia carantinată, dar unii  dintre ei au declarat că rezervele lor sunt pe terminate sau că la ei încă nu au ajuns ajutoarele. 

Înapoi în era primitivă

„Oamenii fac schimb de bunuri cu alţii din aceeaşi clădire pentru că nu mai au suficientă mâncare", a declarat pentru RFA un rezident. Postul de ştiri a relatat, de asemenea, că un alt bărbat a vrut să schimbe un smartphone şi o tabletă pentru orez. „Cetăţenii neajutoraţi au ajuns în era trocului", relatează un utilizator Weibo, în timp ce un altul a descris situaţia ca pe o „întoarcere la societatea primitivă". Totuşi, unii au fost mai optimişti şi au declarat cât de „emoţionaţi" au fost de bunătatea vecinilor lor de a-şi împărţi alimentele cu ei.

Xi'an, capitala provinciei Shaanxi, se află în epicentrul actualului focar de COVID-19 din China, iar autorităţile locale au adoptat măsuri drastice. Aproximativ 29.000 de ofiţeri de poliţie au fost mobilizaţi pentru a pune în aplicare măsurile de izolare, în timp ce nenumărate gărzi de securitate împiedică oamenii să intre sau să părăsească zonele desemnate ca fiind de risc ridicat sau mediu.

Bătut de paznici pentru că a ieşit la cumpărături

Iniţial, locuitorilor li s-a spus că li se va permite să trimită o persoană desemnată să cumpere alimente o dată la două zile, dar mulţi au declarat pentru RFA că paznicii din multe zone nu permit nimănui să plece. Un clip video care a făcut înconjurul reţelelor de socializare arată cum gărzile de securitate bat un adolescent în holul unei clădiri pentru că a ieşit la cumpărături.

Focarul din oraş este cel mai grav pe care China l-a înregistrat în ultimele luni, în timp ce guvernul continuă să aplice o strategie „Zero COVID-19”, prin care încearcă să elimine complet infectările. Marţi, autorităţile au recurs la craantinarea unui al doilea oraş, după ce au fost raportate trei cazuri asimptomatice. Aproximativ 1,1 milioane de locuitori din Yuzhou, un oraş situat la 500 km distanţă de Xi'an, vor intra în carantină. Măsurile stricte vin înaintea Anului Nou Lunar şi a Jocurilor Olimpice de iarnă care vor avea loc la Beijing luna viitoare. 

Provincia Shaanxi a raportat duminică 92 de cazuri de COVID-19 transmise la nivel local, din 101 raportate la nivel naţional în aceeaşi zi. 90 dintre acestea au fost găsite în Xi'an, potrivit Comisiei Naţionale de Sănătate din China. Din 9 decembrie, în total au fost raportate 1.690 de cazuri transmise local în provincie, dintre care 1.663 în Xi'an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite