China va trimite nave ale gărzii de coastă în zona insulelor controlate de Taiwan

0
Publicat:

Paza de coastă a Chinei a anunţat duminică că va efectua patrule regulate în jurul unui mic grup de insule controlate de Taiwan, în largul coastei chineze, pe măsură ce tensiunile cresc cu privire la moartea a doi cetăţeni chinezi, transmite Reuters.

Razboi China Taiwan FOTO Shutterstock
Razboi China Taiwan FOTO Shutterstock

Recent, doi chinezi, care se aflau pe o ambarcațiune rapidă, care s-a apropiat prea mult de o insulă taiwaneză aflată pe linia frontului, au murit când barca lor s-a răsturnat în timp ce încercau să fugă de o navă a gărzii de coastă. Alte două persoane au supraviețuit.

China a condamnat acțiunile Taiwanului și a catalogat incidentul din apropierea insulei Beiding din Kinmen drept "ticălos".

Paza de coastă a Chinei a declarat într-un scurt comunicat că îşi va consolida forţele maritime de aplicare a legii şi va efectua patrule şi inspecţii regulate de aplicare a legii în apele din jurul Kinmen şi Xiamen, unul dintre oraşele chinezeşti cu care se confruntă Kinmen.

Scopul acestor patrule este „pentru a menţine în continuare ordinea activităţilor în apele relevante şi pentru a proteja siguranţa vieţii şi a proprietăţii pescarilor“, a adăugat acesta.

Sâmbătă târziu, Biroul pentru Afaceri al Chinei din Taiwan a declarat că decesele au provocat ”indignare puternică” în China, dar că nu există „ape interzise“.

”Pescarii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan operează în zonele de pescuit tradiţionale din zona maritimă Xiamen-Kinmen încă din cele mai vechi timpuri şi nu există ”ape interzise sau restricţionate”, se arată în comunicat.

Guvernul Chinei a avut bunăvoinţă faţă de oamenii din Taiwan, dar nu va tolera niciodată dispreţul Taiwanului faţă de siguranţa pescarilor chinezi, a adăugat biroul.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a declarat că forţele taiwaneze vor continua să aplice regulile privind interzicerea accesului neautorizat al Chinei în apele Taiwanului din jurul Kinmen, dar că acuzaţiile din China, de ”expulzări brutale” sunt neadevărate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite