China va relaxa politica de control al naşterilor şi va renunţa la „reeducarea prin muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China renunţă la politica unicului copil
China renunţă la politica unicului copil

China va relaxa politica de control al naşterilor, adoptată în 1979, şi va aboli sistemul de "reeducare prin muncă", a anunţat vineri agenţia oficială China Nouă, citată de AFP.

Cuplurile cu un singur copil vor avea dreptul să mai aibă unul, a anunţat presa de stat, evocând "o reformă majoră", anunţată după patru zile de la încheierea unei reuniuni importante a Partidului Comunist Chinez (PCC).

În prezent, legea chineză permite cuplurilor să aibă un singur copil, dar există şi câteva excepţii.

"Politica naşterilor va fi ajustată şi ameliorată treptat pentru a promova «creşterea în mod echilibrat pe termen lung a populaţiei Chinei»", a anunţat China Nouă, referindu-se la o decizie a liderilor, adoptată în această săptămână.

În pofida unor apeluri la relaxarea regulilor stricte de planificare familială, liderii chinezi au repetat în mod constant până de curând că politica copilului unic este necesară şi că o evoluţie demografică excesivă va ameninţa creşterea economică a ţării.

Pe de altă parte, China va aboli sistemul de "reeducare prin muncă", în cadrul căruia unele persoane pot fi trimise în lagăre de muncă fără să fie organizat vreun proces sau să fie pronunţată vreo decizie a justiţiei în acest sens, a anunţat vineri China Nouă.

Această decizie "face parte din eforturile (Chinei) în vederea ameliorării (respectării) drepturilor omului şi practicilor judiciare" în ţară, a precizat agenţia, adăugând că Beijingul va reduce, "în etape", numărul delictelor pasibile de aplicarea pedepsei cu moartea.

citiţi şi:

Bilanţul celei de-a treia reuniuni plenare a Partidului Comunist din China: preşedintele Xi Jinping capătă puteri mai mari

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a ieşit din cea de-a treia reuniune plenară a Partidului Comunist din China cu puteri sporite, iar mandatul mai amplu ăi permite acum să ocolească guvernul în domenii-cheie.

Scandal în China: activiştii au creat un partid în onoarea „Prinţului Roşu”

Susţinătorii fostului politician chinez Bo Xilai, condamnat la închisoare pe viaţă din cauza faptelor de corupţie, au înfiinţat un partid politic, sfidând în mod direct Partidul Comunist care interzice existenţa altor grupuri politice.  Fondatorii susţin că nu se tem de consecinţe.

Chinezii bogaţi contribuie la amploarea fenomenului mamelor-surogat

În ultimii ani, tot mai mulţi chinezi bogaţi apelează la serviciile mamelor surogat pentru a eluda legea restrictivă a unicului copil sau pentru a rezolva problema infertilităţii. Acest fenomen a dat naştere unei noi afaceri prospere,care este într-o continuă creştere.

China ar putea renunţa la politica unicului copil, de teama îmbătrânirii demografice şi a scăderii forţei de muncă

În încercarea de a evita o criză a îmbătrânirii populaţiei şi de a susţine forţa de muncă pe linia de plutire, China studiază posibilitatea de a relaxa politica unicului copil şi de a permite cuplurilor să aibă un al doilea moştenitor, informează Xinhua, citând Comisia Naţională de Sănătate şi Planning Familial.

China: legea copilului unic a creat o ţară de „mici împăraţi“

Generaţia de copii care creşte în timpul politicii Chinei a unui singur copil în familie are o aversiune mult mai mare în  a-şi asuma riscuri, este mai puţin credibilă şi mai pesimistă, se arată în concluziile unui studiu lansat recent, conform  „BBC News”.

O familie din China cu opt copii a încălcat politica unicului urmaş

Cu o populatie de peste 1,3 miliarde de oameni, în China a impus regula unui singur copil, gradul de monitorizare a femeilor fiind şocant. Chiar şi-aşa, într-o astfel de lume a fost descoperit un cuplu cu opt copii, dintre care cinci au fost aduşi pe lume cu ajutorul unor mame surogat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite