Bilanţul celei de-a treia reuniuni plenare a Partidului Comunist din China: preşedintele Xi Jinping capătă puteri mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beijingul vrea să accelereze ritmul reformelor economice
Beijingul vrea să accelereze ritmul reformelor economice

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a ieşit din cea de-a treia reuniune plenară a Partidului Comunist din China cu puteri sporite, iar mandatul mai amplu ăi permite acum să ocolească guvernul în domenii-cheie.

Xi Jinping şi-a consolidat puterea în urma reunii plenare care a avut loc în weekend la Beijing. La finalul celor patru zile de întâlniri la cel mai înalt nivel al Partidului Comunist Chinez, Xi a ieşit cu puteri mai vaste, care-i permit acum să-şi ocolească propriu guvern şi birocraţia haotică pentru care Beijingul este cunoscut, totul în numele implementării mai rapide a reformelor promise. 

Un comunicat oficial emis la finalul plenarei, care a adus la Beijing aproximativ 400 dintre cei mai puternici membri ai partidului, promite să continue calea către liberalizarea pieţei chineze, un plan care bate pasul pe loc de aproape două decenii. 

Schimbările decise vor fi semnificative, spun analiştii, bazându-se în primul rând pe venirea la putere a „gărzii noi” în Partidul Comunist, dominată de aşa-numiţii „prinţi roşii”. Practic, aceştia sunt urmaşii revoluţionarilor comunişti, care au înfiinţat Republica Populară Chineză. „Prinţii roşii” sunt şcoliţi în străinătate şi sunt orientaţi către dezvoltarea sectorului privat pentru implusionarea economiei, spre deosebire de colegii lor populişti.

Astfel, se aşteaptă ca plenara să ducă la adoptarea unor măsuri puternice pentru încurajarea afacerilor, totul cu scopul declarat al reorientării economiei chineze de la manufacturile ieftine şi dependenţa de exporturi cătreproducţie cu valoare adăugată şi consum intern.

Deocamdată, nu au fost anunţate reformele concrete, însă, având în vedere mandatul mai amplu acordat lui Xi, analiştii consideră că prioritare vor fi măsurile economice. 

După aproape trei decenii de creştere constantă a economiei, cu avansuri puternice în ultimii ani (8,7% în 2009, 10,3% în 2010, aproximativ 8% în 2011 şi 7,8% în 2012), economia chineză pare să dea semne de „oboseală”. 

Piaţa imobiliară a înregistrat o scădere semnificativă a preţurilor, exporturile (care depind de cererea din Europa şi SUA) au fost afectate, iar statul are datorii ascunse în valoare de 1.500 de miliarde de dolari de pe urma proiectelor ambiţioase de infrastructură. 

Sectorul industrial chinez a fost lovit dur de criza datoriilor de stat din Europa, iar asta s-a reflectat deja în evoluţia economiei, care a încetinit considerabil în 2012. Analiştii se aşteaptă la continuarea la deteriorarea climatului.

CITEŞTE MAI MULT

Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.


Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.


„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.


Se clatină comunismul în China? Muncitorii învaţă să-şi ceară drepturile

Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze.


Piaţa imobiliară chineză, încă un pas spre prăbuşire

Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.


Începe sfârşitul pentru economia chineză?

Exporturile scad, creşterea economică a încetinit, iar piaţa imobiliară se clatină. PIB a crescut însă cu 8% în 2011. Are Beijingul motive să se îngrijoreze?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite