Preşedintele Chinei se oferă să medieze tensiunile din Peninsula Coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Chinei îşi asumă sarcina de a reduce tensiunile din Peninsula Coreeană  FOTO:Reuters
Preşedintele Chinei îşi asumă sarcina de a reduce tensiunile din Peninsula Coreeană  FOTO:Reuters

Preşedintele Chinei Xi Jinping a declarat că este dispus să medieze relaţia între Coreea de Nord şi puterile internaţionale astfel încât să reducă tensiunile regionale, adăugând că nu este permisă perturbarea păcii mondiale, potrivit agenţiei de presă Associated Press.

Anunţul a venit duminică în contextul în care presiunea internaţională se concentrează asupra Beijingului pentru a determina Phenianul să renunţe la ameninţările de război.

Coreea de Nord a lansat în ultimele săptămâni mai multe ameninţări către ţările inamice, susţinând că este pregătită de război, însă ţara vecină, China, are responsabilitatea de a diminua tensiunile care au escaladat odată cu testele nucleare din Peninsula Coreană. Xi nu a oferit detalii concrete despre planul de acţiune pe care îl va aborda, informează agenţia de ştiri Associated Press.

Cu toate acestea, nici autorităţile de la Beijing nu au oferit concesii altor ţări vecine privind mai multe insule îndepărtate, teritoriile fiind blocate în dispute între China şi Japonia, Filipine şi Vietnam.

Comunitatea internaţională ar trebui să susţină viziunea unei securităţi prin cooperare şi multilaterale, pentru a transforma satul global într-o mare scenă destinată dezvoltării în comun, mai degrabă decât o arenă unde fiecare gladiator se luptă pentru el însuşi. Iar nimeni nu ar trebui să aibă dreptul să aducă regiunea, sau întreaga lume, în mijlocul haosului dominat de câştiguri egoiste”, a declarat duminică Xi, în cadrul unei întâlniri anuale de afaceri la care au participat liderii mai multor ţări.

Ameninţările formulate în ultimele luni şi activitatea nucleară dezvoltate de puterea de la Phenian a îngrijorat în mod special Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii, fiind doi parteneri economici importanţi pentru China. Cele două state se aşteaptă la măsuri din partea autorităţilor de la Beijing, întrucât Coreea de Nord este văzută drept un aliat comunist al Chinei.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite