China sărbătoreşte 40 de ani de reforme economice: Medalie de „prietenie“ pentru fondatorul Forumului de la Davos şi mai mulţi miliardari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping vorbind cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la marile reforme economice ale lui Deng Xiaoping FOTO EPA-EFE
Xi Jinping vorbind cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la marile reforme economice ale lui Deng Xiaoping FOTO EPA-EFE

China a celebrat solemn marţi 40 de ani de la marile reforme economice care au transformat-o în a doua putere economică a lumii. Cu acest prilej, preşedintele Xi Jinping a onorat peste o sută de personalităţi, inclusiv pe fondatorul Forumului de la Davos, a pledat pentru continuarea reformelor economice şi a respins orice amestec străin în calea urmată de ţara sa.

„Nimeni nu poate dicta poporului chinez ce trebuie să facă şi ce nu trebuie să facă“, a spus Xi Jinping într-un discurs de o oră şi jumătate consacrat progresului economic şi social al Chinei, transmite AFP.

Această declaraţie a liderului comunist de la Beijing intervine într-un context de tensiuni comerciale şi presiuni din partea Statelor Unite, care aşteaptă „schimbări structurale“ în economia chineză.

În contrast cu politica izolaţionistă a preşedintelui american Donald Trump, Xi Jinping a dat asigurări că ţara sa va continua pe drumul deschiderii şi dezvoltării „socialismului cu caracteristici chineze“ iniţiat de Deng Xiaoping la 18 decembrie 1978. În opinia sa, sărăcia nu este specifică socialismului.

El a făcut apel totodată la continuarea reformelor economice, dar nu a anunţat măsuri specifice.

Recent, Beijingul a lansat o serie de măsuri economice, între care scăderea rezervelor bancare, reducerea impozitelor şi creşterea cheltuielilor pentru infrastructură, notează Reuters.

Pe de altă parte, într-un cadru solemn, puterea de la Beijing a recompensat 110 personalităţi chineze şi din străinătate pentru contribuţia lor la reformele economice. Printre cei recompensaţi figurează mai mulţi miliardari, numiţi „pionii reformelor“, dar şi Klaus Schwab, fondatorul Forumului de la Davos, considerat un simbol al capitalismului mondial, observă AFP. Ei au primit o „medalie de prietenie pentru reformarea Chinei“.

Conform revistei Hurun Report, China este în acest an ţara cu cei mai mulţi miliardari în dolari.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite