China s-a opus unei declarații comune ce condamna războiul din Ucraina la reuniunile G20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din statele G20 au încheiat sâmbătă în India reuniunile lor fără să convină asupra unui comunicat comun, din cauza divergenţelor cu China şi Rusia asupra războiului din Ucraina, transmite AFP, preluat de Agerpres.

India și-a asumat președinția G20 în decembrie FOTO EPA-EFE
India și-a asumat președinția G20 în decembrie FOTO EPA-EFE

India, care asigură preşedinţia G20, a publicat la finalul reuniunilor un "rezumat" al discuţiilor, dar nu și un comunicat comun, la fel cum s-a întâmplat la precedentele reuniuni desfăşurate anul trecut în Indonezia.

În timp ce Germania şi Franţa au pledat, la reuniunea miniştrilor de finanţe, pentru menţionarea clară a termenului "război" în proiectul de declaraţie comună, Rusia şi China s-au opus includerii în acesta a două paragrafe referitoare la Ucraina.

"Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina", dar cu "evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor" impuse Rusiei de către statele occidentale, se arată în textul publicat de ţara gazdă.

Potrivit mai multor participanţi, în proiectul de declaraţie al reuniunii miniştrilor de finanţe China a dorit să atenueze termenii folosiţi cu privire la Ucraina, în sensul de a nu condamna războiul declanşat anul trecut contra acestei ţări de Rusia.

China nu a sprijinit niciodată public, dar nici nu a criticat, campania militară rusească în Ucraina şi şi-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

La împlinirea unui an de la începutul războiului, Beijingul a dezvăluit vineri o iniţiativă care să conducă la încetarea conflictului. Documentul, care nu este un plan de pace propriu-zis, enumeră 12 principii de acţiune, în special stabilirea unui armistiţiu şi începerea negocierilor de pace.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite