China nu iartă: îi cere Australiei să-și amintească de crimele de război ale Japoniei

0
Publicat:

China readuce în discuție crimele comise de Japonia în cel de-al Doilea Război Mondial și avertizează Australia cu privire la relațiile dintre cele două state.

China FOTO AFP
China FOTO AFP

"În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni şi a împuşcat prizonieri de război australieni", a declarat presei ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian.

"Fiţi atenţi la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva vă ameninţă, vă poate ameninţa din nou", a avertizat el. "China a fost prietenul vostru", a amintit el.

Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relaţiile cu Beijingul, care s-au înrăutăţit considerabil sub fostul guvern conservator.

Cabinetul a semnat de asemenea în octombrie un nou pact de securitate istoric cu Japonia, rival regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creştere a Beijingului. Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat în această săptămână pentru ziarul The Australian că este nevoie de "vigilenţă" faţă de China, o remarcă ce l-a înfuriat pe Xiao.

Odată excelente, relaţiile dintre Beijing şi Canberra s-au degradat de câţiva ani. În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei de COVID-19 şi a exclus gigantul chinez Huawei de pe piaţă pentru a-i construi reţeaua de telecomunicaţii 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu contramăsuri vizând importul a peste 10 produse australiene, inclusiv cărbune, vin şi orz. Un dezgheţ a început în noiembrie în timpul reuniunii G20 din insula indoneziană Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Xiao a recunoscut că schimburile comerciale au fost "perturbate" în ultimii ani, dar a spus că speră că "vor reveni la normal".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite