China, înfuriată de decizia Japoniei de a cumpăra trei insule nelocuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China şi Japonia se ceartă pe trei insule nelocuite FOTO: Mediafax/AFP
China şi Japonia se ceartă pe trei insule nelocuite FOTO: Mediafax/AFP

Japonia a fost de acord să cumpere un grup de insule revendicate de China, de la proprietarii privaţi, la o zi după ce preşedintele chinez Hu Jintao a avertizat Japonia cu privire la „orice decizie greşită“ de a revendica suveranitatea, a declarat un oficial guvernamental.

Japonia îşi propune să naţionalizeze cât mai curând acele insule nelocuite din Marea Chinei de Est, pentru a putea să le controleze într-o manieră sigură şi paşnică, a declarat şeful de cabinet Osamu Fujimura pentru Reuters.

Insulele, numite Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, sunt situate în apropierea unor zone de pescuit bogate şi a unor zăcăminte maritime de gaze naturale, şi au fost de-a lungul timpului centrul disputelor teritoriale între cea de-a doua şi a treia putere mondială.

Este vorba despre trecerea unui teren care face parte din teritoriul Japoniei, de la un proprietar privat în proprietatea statului şi nu ar trebui să cauzeze nicio problemă altei ţări. Noi nu vrem ca problema Senkaku să afecteze relaţiile chino-japoneze. Este important să se evite neînţelegerile şi lucrurile neprevăzute, de aceea am comunicat intens cu China în aceste zile“, a declarat Fujimura.

China pare să aibă o altă viziune. Disputa deja a afectat vânzările de automobile japoneze în China,  a declarat un oficial chinez. „Este ilegal şi neîntemeiat ca Japonia să cumpere insulele prin orice mijloc. China se opune cu fermitate“, declară preşedintele Hu, citat de postul de televiziune chinez CCTV.

Însă disputa asupra insulelor pare să fi lovit în producătorii de automobile japoneze de pe piaţa auto mondială. Vânzările acestor automobile au început să scadă în august, a afirmat Dong Yang, secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Automobile din China. Reprezentanul Nissan a declarat săptămâna trecută că acest incident a avut un „oarecare impact“ asupra vânzărilor de autoturisme, dar şi asupra campaniilor de promovare.

China îşi va proteja suveranitatea. Japonia trebuie să realizeze gravitatea situaţiei şi să nu ia o decizie greşită“, a mai adăugat Hu.

Fujimura nu a dezvăluit preţul de achiziţie, dar presa japoneză a declarat săptămâna trecută despre guvernul nipon că a stabilit să plătească 26,26 de milioane de dolari. Relaţiile dintre puterile asiatice, umbrite de rivalitate atât în trecut, cât şi în prezent, au fost dificile în ultimii ani. În ciuda acestor neînţelegeri, legăturile economice dintre cele două ţări sunt mai strânse ca niciodată şi doresc să ţină această contradicţie sub control.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite