China acuză NATO de exagerarea „ameninţării chineze”. Alianţa, acuzată de „mentalitate de Război Rece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Chinei foto unsplash.com
Steagul Chinei foto unsplash.com

Beijingul acuză NATO de faptul că exagerează ”teoria ameninţării chineze”, la o zi după summitul Alianţei Nord-Atlantice la care s-a stabilit că regimul comunist al lui Xi Jinping reprezintă o ”amenunţare sistemică”, relatează AFP.

Ambasada Chinei la UE acuză NATO de faptul că dovadă de o ”mentalitate de Război Rece” şi de faptul că ar căuta ”să creeze în mod artificial confruntări”.

Şefii de stat şi de guverne din NATO şi-au semnalat luni îngrijorarea faţă de Rusia, dar şi faţă de China.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul său hotărât reprezintă provocări sistemice la adrea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi în domenii importante pentru securitatea Alanţei”, au stabilit ei.

Potrivit Ambasadei Chinei, expresia ”provocare sistemică” ”calomniază evoluţia paşnică” a Chinei, care are de 20 de ori mai puţine focoase nucleare decât statele membre NATO.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg a încercat luni să atenueze impactul acestei declaraţii finale a summitului Alianţei de la Bruxelles.

”China nu este adversarul, inamicul nostru”, a declarat Stoltenberg. ”Însă este necesar să înfruntăm provocările pe care China le reprezintă la adresa securităţii noastre”, a subliniat el.

”Rusia şi China caută să ne despartă, însă alianţa noastră este solidă. NATO este unită,iar Statele Unite s-au întors”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele american Joe Biden în conferinţa sa de presă după summit.

Citeşte şi:

Virusolog chinez, despre teoria conform căreia COVID-19 a scăpat din laborator: „Nu există nicio dovadă”

Staţia spaţială chineză în construcţie va primi primul echipaj

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite