Cercetătorii au descoperit specii mutante hibride în zona contaminată de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară de la Fukushima FOTO SHUTTERSTOCK
Centrala nucleară de la Fukushima FOTO SHUTTERSTOCK

La un deceniu de la accidentul nuclear de la Fukushima a apărut o specie mutantă de porci din împerecherea mistreţilor cu porcii domestici crescuţi la ferme şi lăsaţi în urmă după evacuarea zonei contaminate, relatează Daily Star.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Fukushima a analizat ADN prelevat din muşchii mistreţilor şi exemplarelor de porci hibride în căutarea unor posibile mutaţii genetice provocate de comupuşi radioactivi.

Mostre ADN de la 245 de mistreţi, porci domestici şi exemplare încrucişate provenite de la măcelării locale au fost colectate de echipa coordonată de Donovan Anderson, care nu a constatat efecte dăunătoare asupra structurii genetice.

Analiza a arătat că 31 de mistreţi sălbatici adică 16% dintre speciile sălbatice din zona evacuată sunt hibride.

„Avem dovezii ale hibridizării de succes dintre porcii domestici şi mistreţii nativi. Recomandarea noastră este în favoarea unor studii care să evalueze starea acestora pentru caracterizarea aprofundată a nişei lor ecologice”, a spus cercetătorul.

Deşi aceste exemplare sunt radioactive, ele nu sunt rezultatul radioactivităţii din zonă.

„Faptul că aceste animale s-au încrucişat nu are nimic de-a face cu prezenţa radiaţiilor. În timp ce, tehnic vorbind, aceste exemplare sunt radioactive, nu radiaţiile au provocat modificările genetice, acestea s-au datorat doar porcilor în sine. Mistreţii din Fukushima sunt încă relativ contaminaţi şi se merge de la niveluri nedetectabile de izotopi radioactivi la 30.000 de becquerel pe kilogram”.

Experţii spun însă că că nivelurile ar fi nesemnificative pentru consumul uman.

Catastrofa nucleară de la centrala Daiichi din Fujushima, a fost provocaă de un cutremur de magnitudinea 9 pe scara Richter,  în martie 2011, care a deplasat insula Honshu la câţiva metri spre est şi a antrenat un tsunami masiv ce a distrus casele a 450.000 de oameni.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri