Cel puţin 202 civili şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână de violenţe din Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 202 civili au fost ucişi în ultima săptămână la Alep, potrivit unui bilanţ întocmit de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Forţele fidele lui Bashar al-Assad au lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Alep, în nord-vestul Siriei, controlat parţial de rebelii moderaţi, după ce acordul de încetare a focului a căzut, scrie Reuters.

Doar raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale au ucis 123 de civili, inclusiv 18 copii, după intensificare violenţelor. Joi, un raid aerian efectuat de armata siriană a lovit unul dintre puţinele spitale rămase în picioare în Alep. 27 de persoane şi-au pierdut viaţa în atac, inclusiv 3 copii şi singurul medic pediatru din oraş.

Alţi 71 de civili, inclusiv 13 copii, au fost ucişi în schimbul de focuri dintre rebelii moderaţi şi forţele lui Bashar al-Assad.

În vreme ce, opt civili au fost ucişi de armata siriană în zone ale oraşului aflate sub controlul facţiunilor rebele.

De altfel, ONU a lansat un avertisment cu privire la situaţia catastrofală din oraşul sirian Alep, după o noapte de raiduri aeriene şi bombardamente, care au lovit inclusiv un spital şi au distrus linia folosită pentru livrarea ajutoarelor umanitare, ce ţin în viaţă milioane de sirieni din oraşele asediate de forţele beligerante.

Jan Egeland, directorul echipei umanitare, a anunţat că următoarele ore şi zile sunt cruciale pentru ca Naţiunile Unite să restabilească legătura cu zonele asediate, care au nevoie urgentă de ajutoare umanitare.

„Deteriorarea catastrofală a situaţiei din Alep în ultimele 24-48 de ore, dar şi în alte părţi din provincia Homs, a fost prezentată azi membrilor echipei de intervenţie umanitară. Nimeni nu s-a îndoit de gravitatea situaţiei“, a precizat Egeland. 

Situaţia a fost provocată de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, care au lansat o amplă ofensivă împotriva rebelilor care controlează jumătate din metropolă. Armata siriană a lansat în cursul nopţii raiduri aeriene, care au lovit inclusiv un spital sprijinit de Medici Fără Frontiere. 27 de oameni au murit în raidul asupra centrului medical, printre care se numără copii, dar şi medici, inclusiv singurul medic pediatru rămas în Alep.

În medie, un civil sirian a fost ucis la fiecare 25 de minute, doar în ultimele două zile. Un alt sirian a fost rănit la fiecare 13 minute. Războiul civil sirian, care durează de mai bine de cinci ani, s-a soldat cu cel puţin 270.000 de morţi.

Potrivit agenţiei RIA Novosti, armata lui Bashar al-Assad mai pregăteşte ofensive de amploare asupra Rakka, fieful grupării jihadiste Statul Islamic, şi Deir ez-Zor, în estul Siriei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite