Cel mai mare safir albastru din lume a fost descoperit în Sri Lanka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Un safir albastru de 310 kilograme a fost descoperit într-o carieră din Sri Lanka. Autorităţile au prezentat, duminică, piatra preţioasă la Horana, cel mai mare oraş din ţară, în casa unuia dintre proprietarii carierei în care a fost descoperită, informează Reuters.

Experţii locali au anunţat că este vorba despre una dintre cele mai rare pietre preţioase din lume, datorită masivităţii ei. Prezentarea pietrei a fost însoţită de imnurile călugărilor budişti, iar aceasta urmează să fie certificată de organizaţii internaţionale.

Cariera în care a fost descoperită piatra preţioasă se află în apropierea oraşului Rattnapura, supranumit „oraşul pietrelor preţioase”. În acest oraş s-a descoperit cel mai mare zăcământ de safir, într-o grădină, din întâmplare. Această piatră preţioasă, extrem de rară, este caracterizată de o stea albă în vârf. 

Sri Lanka unul dintre cei mai mari exportatori mondial de safire. Potrivit unor date de la reprezentanţi ai industriei pietrelor preţioase de pe insulă, citaţi de Reuters, Sri Lanka a exportat anul trecut pietre preţioase în valoare de 500 de milioane de dolari.

Condiţiile geologice ale solului Sri Lankăi sunt deosebit de propice dezvoltării pietrelor preţioase şi mai ales a safirelor din Ceylan. În 2016, tot Sri Lanka a descoperit precedentul cel mai mare safir, de 1.400 karate, estimat la 90 de milioane de euro, un record care tocmai a fost bătut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite