Cea mai mare grevă globală pentru mediu are loc vineri. Milioane de protestatari cer măsuri urgente pentru stoparea crizei climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de oameni de pe întreaga planetă urmează să ceară vineri măsuri urgente pentru stoparea crizei climatice, oprindu-şi activitatea în sălile de curs sau la locurile de muncă în ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare grevă globala pentru probleme de mediu.

Greva se desfăşoară chiar înaintea summit-ului ONU pentru acţiune în privinţa schimbărilor climatice, care va avea loc luni, la New York. Tinerii activişti de mediu sunt principalele feţe din fruntea protestelor, dar acestora li se alătura părinţi, muncitori, sindicate, diferite companii şi organizaţii într-o încercare a pune presiunea asupra liderilor politici să  adopte măsuri urgente de răspuns la criza climatică.

Conform unei postări pe Twitter a Greta Thunberg, tânăra în vârstă de doar 16 ani care a devenit figura activismului global pentru mediu, 4.639 de evenimente vor avea loc în următoarea săptămâna în 139 de ţări. Cu toate că cifra nu a putut fi confirmată de nicio agenţie de presă, organizatorii au anunţat că peste 800 de evenimente vor avea loc vineri doar în Statele Unite, iar în Germania sunt plănuite aproximativ 400 de marşuri în diferite localităţi. Pe lângă aceste state, sunt aşteptate proteste în majoritatea ţărilor europene, în Australia, Japonia, India, Africa de Sud, Canada şi alte zeci de state, conform Associated Press.

Evenimentele au loc după ce, în martie, o serie similară de proteste a strâns în stradă sute de mii de protestatari. Speranţa participanţilor este că serie de greve va arăta liderilor politici că nu doar cei tineri vreau măsuri urgente de răspuns la criza climatică. „Grevele pentru climă din septembrie vor naşte un val uriaş de acţiune şi ambiţie renăscută pe întreaga suprafaţă a globului”, arată organizatorii.

Site-ul oficial al Grevelor Globale pentru Climă arată că vor avea loc astfel de proteste şi în trei oraşe din România: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite