Ce spun vecinii despre liderul ISIS INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abu Bakr al-Baghdadi FOTO Arhivă
Abu Bakr al-Baghdadi FOTO Arhivă

Ultima fortăreaţă a liderului Statului Islamic a fost casa unui oarecare Abu Mohamed, cunoscut de vecinii săi vremelnici din Barisha, un sat în ruine din nord-vestul Siriei, drept „un comerciant de produse alimentare“. Nimeni nu a bănuit, până în noaptea de sâmbătă spre duminică, că îl ascundea pe Abu Bakr al-Bagdadi, cel mai căutat terorist din lume începând cu vara lui 2014, când s-a autoproclamat „calif“ peste teritorii din Irak şi Siria.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Abu Ahmed stătea liniştit în casa sa din Barisha înconjurată de măslini. La un moment dat, a auzit vuiet de elicoptere şi un ordin în arabă: „Abu Mohamed, predă-te!“. Ordinul a fost urmat de o succesiune de replici „într-o limbă străină“ şi focuri de armă. Operaţiunea a durat aproape trei ore şi s-a încheiat cu un bombardament aerian, mărturiseşte el pentru AFP.

Duminică dimineaţă, casa lui Abu Mohamed nu mai era decât o grămadă de moloz încercuită de combatanţi ai grupării Tahrir al-Sham, o fostă ramură siriană a reţelei teroriste al-Qaida care stăpâneşte majoritatea teritoriului provinciei Idlib.

Abu Ahmed susţine că nu ştia mare lucru despre vecinul său. Pleca dimineaţa devreme şi se întorcea seara târziu, se prezenta drept un comerciant de produse alimentare originar din provincia vecină Alep şi era foarte scump la vorbă, spune el.

Înainte de sosirea combatanţilor Tahrir al-Sham în Barisha, Abdel Hamid, un alt vecin, a reuşit să viziteze ultima ascunzătoare a lui al-Bagdadi. Afirmă că a văzut şase cadavre.

„A murit ca un laş“

Născut în 1971 la Samarra, un oraş istoric din centrul Irakului, Abu Bakr al-Bagdadi a murit la capătul unei operaţiuni ordonate şi urmărite în direct de la Casa Albă de către Donald Trump.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), comandouri americane au fost aduse cu elicopterul şi debarcate în noaptea de sâmbătă spre duminică la Barisha în vederea unei „operaţiuni vizând lideri de rang înalt ai Statului Islamic“. Operaţiunea de eliminare a lui al-Bagdadi a fost posibilă datorită mai multor luni de muncă de strângere de informaţii, implicând chiar şi apropiaţi ai acestuia, cum ar fi soţia unui om de încredere şi un cumnat. Cei doi ar fi furnizat informaţii esenţiale, mai ales despre mişcările autoproclamatului „calif“. Ultima sa mişcare a avut loc cu două zile înainte de atac, până într-un sat din apropiere. Atacat, liderul Statului Islamic a încercat să scape printr-un tunel împreună cu trei dintre copii săi. Urmărit cu ajutorul unor câini, s-a detonat când a ajuns într-o fundătură şi a murit pe loc, potrivit lui Trump. „A murit ca un laş, nu ca un erou“, a declarat preşedintele american. Decesul a fost confirmat în urma unei expetize ADN.

Dispare Statul Islamic?

Moartea lui Abu Bakr al-Bagdadi este un succes politic internaţional, dar nu înseamnă automat sfârşitul Statului Islamic, comentează experţi în domeniul securităţii.

„Au mai fost eliminate mari figuri ale jihadismului până acum, începând cu (liderul al-Qaida Osama, n. red) bin Laden, sub preşedinţia Obama. În realitate, aceste reţele foarte structurate îşi asigură succesiunea cu mulţi ani înainte“, afirmă, la France TV Info, Myriam Benraad, de la Institutul de cercetări şi studii despre lumea arabă şi musulmană (Iremam).

Vorbind în aceeaşi notă, Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po-Paris, avertizează în privinţa schimbării direcţiei operaţionale a Statului Islamic.

La rândul său, comandantul Forţelor Democratice Siriene (FDS), Mazlum Abdi, spune că se aşteaptă deja la acţiuni de răzbunare din partea celulelor adormite.

„Istoria ne arată că organizaţia (Statul Islamic, n. red.) este adaptabilă pe plan operaţional şi ar putea capitaliza moartea lui al-Baghdadi pentru a recruta şi a face apel la noi atacuri“, conchide Rita Katz, directoarea SITE Intelligence Group, un centru american specializat în supravegherea mişcărilor jihadiştilor.

Potrivit estimărilor, Statul Islamic ar mai avea 12.000 de luptători, dintre care 2.500-3.000 străini provenind din 54 de ţări.

Ultima imagine cu liderul lor datează din 29 aprilie, când al-Baghdadi a apărut într-un filmuleţ de propagandă cu un îndemn la continuarea luptei. În septembrie, el a făcut apel, prin intermediul unei înregistrări audio, la „salvarea“ jihadiştilor din închisori.

Evocat drept un potenţial succesor, purtătorul sîu de cuvânt, Abu Hasan al-Muhajir, a fost ucis duminică într-un raid în satul Ain al-Bayda, în nordul provinciei Alep.

Spre deosebire de Donald Trump, alţi şefi de stat au reacţionat cu prudenţă. „Nu este decât o etapă“ în înfrângerea terorismului, a apreciat Emmanuel Macron.

Imagine indisponibilă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite