Ce este Statul Islamic: cum funcţionează şi de unde are bani cea mai periculoasă grupare teroristă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce este Statul Islamic? Cunoscută şi ca Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), organizaţia jihadistă s-a impus în ultimul an drept cea mai periculoasă grupare teroristă din lume. Jihadiştii din organizaţia numită iniţial Statul Islamic în Irak şi Siria au reuşit să captureze părţi însemnate din nordul Irakului şi există suspiciuni că gruparea teroristă controlează acum şi rebelii din Siria.

Statul Islamic a suferit în ultimele zile o înfrângere semnificativă, jihadiştii fiind scoşi din oraşul Kobane, pe care-l ocupaseră vara trecută. Cu toate acestea, Statul Islamic rămâne cea mai periculoasă grupare teroristă, dar şi cea mai puternică organizaţie din lume. 

Iniţial promovată drept Statul Islamic în Irak şi Siria (ISIS), gruparea şi-a schmbat numele în Statul Islamic în Irak şi Levant, declarând la scurt timp un califat islamic în zonele ocupate de jihadişti. În prezent, organizaţia este cunoscută în întreaga lume drept Statul Islamic. 

Ce este Statul Islamic: de unde are bani 

Gruparea teroristă este totodată şi cea mai bogată din lume. Statul Islamic se finanţează în primul rând din contrabanda cu petrol, apoi furând bani şi bunuri din instituţii pe care le capturează. Statul Islamic primeşte totodată şi finanţări externe. 

Doar într-o singură zi, pe 11 iunie 2014, jihadiştii din SI au reuşit să fure 425 de milioane de dolari din filiala din Mosul a Băncii Centrale a Irakului. 

În comparaţie cu bugetul anual al talibanilor din Afganistan, estimat a fi undeva între 70 şi 400 de milioane de dolari, cei 200 până la 500 de milioane ai Hezbollah şi chiar şi cei 350 pe care FARC reuşeşte să-i strângă, fundamentaliştii islamici sunt, de departe, cei mai bogaţi terorişti din lume.  

Totodată, „anumite state din Golful Persic finanţează activităţile SI, dar această sumă nu depăşeşte, în opinia acesteia, pragul de 10% din totalul fondurilor militanţilor”, consideră Myriam Benraad, expert în domeniul organizaţiilor teroriste. Premierul irakian acuză partea cea mai însemnată a fondurilor provine din state precum Arabia Saudită şi Qatar. 

Ce este Statul Islamic: cum funcţionează 

Gruparea Statul Islamic funcţionează în baza unei organigrame clare. Mulţi dintre liderii Statului Islamic sunt foşti ofiţeri din armata fostului preşedinte irakian Saddam Hussein. După dizolvarea acestor forţe, ofiţerii şi-au consolidat instruirea militară cu tehnici teroriste, învăţate în anii în care au luptat cu armata americană. 

Liderul suprem al grupării teroriste Stat Islamic este Abu Bakr al-Bagdadi, autoproclamat califul Ibrahim după ce SIIL a declarat înfiinţarea unui califat islamic în nordul Bagdadului. „Califul” are doi adjuncţi: unul este responsabil de operaţiunile din Siria, celălalt are în grijă acţiunile SI din Irak. 

Statul Islamic are şi un grup de consilieri, care are acces direct la „calif”. Membrii acestui consiliu arbitrează diferendele religioase, ordonă execuţiile şi se asigură că toate acţiunile şi strategiile sunt conforme cu doctrina Statului Islamic. 

Infografie - pedepsele statului islamic

Al patrluea palier de putere este ocupat de un „cabinet” care supervizează „departamente” precum „finanţe”, „securitate”, „media”, „ostatici” şi „recrutare”. 

Apoi, Statul Islamic se bazează pe liderii locali. Cel puţin 12 locotenenţi împrăştiaţi în Siria şi Irak raportează direct în faţa celor doi adjuncţi ai lui al-Bagdadi. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost ofiţeri în armata lui Saddam. 

Pedepsele Statului Islamic: Adulterul, blasfemia şi sodomia se plătesc cu moartea

Statul Islamic a publicat o listă cu pedepse pentru infracţiunile reglementate de codul Sharia ce variază de la 80 de lovituri de bici pentru consumul de alcool, la tăierea mâinii pentru furt şi la moarte pentru blasfemie.

Cei care comit adulter vor fi omorâţi cu pietre dacă erau căsătoriţi, iar dacă nu, li se vor aplica 100 de lovituri de bici, fie bărbat, fie femeie şi vor fi exilaţi pentru un an. Cei care se angajează în acte de sodomie (homosexualitate) vor fi condamnaţi la moarte, împreună cu cei care „spionează pentru necredincioşi“. Celor care fură li se va tăia mâna dreaptă şi piciorul stâng, iar pedeapsa pentru terorizarea oamenilor este exilul.

Gruparea teroristă Statul Islamic a tipărit şi un scurt îndreptar în care le explică militanţilor săi ce este permis şi ce nu atunci când răpesc, pedepsesc şi violează femei. Ghidul porneşte de la ideea că orice femeie care nu este musulmană - dar în special creştinele şi evreicele - poate fi transformată în sclavă, iar asta cu binecuvântarea lui Allah.

Întrebare: Este permis să faci sex cu o prizonieră?

Răspuns: Este permis să faci sex cu o prizonieră. Allah atotputernicul spune: „Fericiţi cei credincioşi care-şi păzesc castitatea, cu excepţia soţiilor lor, a prizonierelor şi a sclavelor pe care mâine lor drepte le posedă, pentru că ei sunt lipsiţi de vină”.

Întrebare: Este permis să baţi o sclavă?

Răspuns: Este permis să baţi o sclavă ca formă de darb ta'deeb (bătaie pentru disciplinare), însă este interzis să foloseşti darb al-takseer (tradus cuvânt cu cuvânt „bătaie care rupe”), darb al-tashaffi (bătaia cu scopul de a te simţi bine) sau darb al-ta'dheeb (tortura prin bătaie). Apoi, este interzis să o loveşti peste faţă. 

Întrebare: Este permisă vânzarea unei prizoniere?

Răspuns: Sunt permise cumpărarea, vânzarea, oferirea unei prizoniere sau sclave drept cadou, pentru că ele nu sunt altceva decât proprietate care poate fi mutată, cât timp asta nu cauzează musulmanilor vreun rău sau daună.

statul islamic

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/sua-declar-r-zboi-statului-islamic-1" target="_blank">View the story "SUA declară război Statului Islamic" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite