De ce este Statul Islamic o organizaţie teroristă atât de violentă?
0Încă de la apariţia sa, organizaţia teroristă Statul Islamic (SI) a fost asociată cu cele mai şocante şi crude crime. Cei doi jurnalişti americani decapitaţi, precum şi numeroasele masacre organizate de rebelii islamişti arată violenţa fără limite ale acestui grup. Cu toate acestea, poate fi explicată în vreun fel barbaria Statului Islamic, se întreabă BBC.
Grupul terorist Statul Islamic din Irak şi Siria a devenit în ultimele luni sinonim cu decapitările, răstignirile, masacrele pe motive etnice şi religioase. Dacă pentru lumea civilizată aceste acţiuni ar putea părea lipsite de sens, pentru organizaţia în cauză ele reprezintă o alegere raţională prin care îşi terorizează duşmanii şi îşi impresionează noii recruţi.
Doctrina Statului Islamic se bazează pe un război total, fără limite şi constrângeri, împotriva celor care i se opun. Deşi organizaţia din care a fost creată, Al-Qaeda, încerca măcar să îşi justifice crimele în numele religiei, Statul Islamic nu se mai bazează pe teologie pentru a pune la cale acţiunile sale.
Potrivit jurnaliştilor britanici, violenţa grupului terorist s-a dezvoltat pe baza unor teorii lansate de Sayyid Qutb, un radical islamist din Egipt, considerat teoreticianul jihadismului modern, ale cărui idei promovau rezistenţa faţă de regimurile arabe pro-occidentale, caracterizate ca fiind „duşmanul de aproape”.
După asasinarea preşedintelui egiptean Anwar Sadat, în 1980, gruparea insurgentă s-a disipat, unii dintre membrii ei pregătindu-se să lupte pe un nou front, mai exact în Afganistan, impotriva Uniunii Sovietice.
Încă un element care a produs dezvoltarea violenţei Statului Islamic este tocmai această luptă împotriva comuniştilor, care a dat naştere conceptului de „duşman îndepărtat”. Acesta a putut fi înlocuit apoi cu Statele Unite ale Americii sau, în mai mică măsură, cu statele din Europa.
Pe lângă aceste lucruri, Osama Bin Laden are şi el un rol extrem de important în naşterea jihadului modern, răzbunător la adresa „dominaţiei” americane asupra societăţii musulmane.
Însă chiar şi aşa, nivelul de violenţă al Statului Islamic este cu mult mai mare decât al oricărui grup terorist de până acum. Multe dovezi arată că în ultimele luni, sute, dacă nu chiar mii de persoane, iniţial duşmani ai Statului Islamic din Irak, ce făceau parte din grupuri precum Frontul al-Nusra şi Frontul Islamic, au intrat în rândurile celei mai dure organizaţii teroriste.
Pe lângă aceştia, Statul Islamic are o capacitate deosebită de a atrage tineri recruţi, impresionaţi de acţiunile violente ale grupului terorist împotriva duşmanilor săi. Mai mult decât atat, bărbaţii musulmani din ţările occidentale se alătură Statului Islamic sau altor organizaţii de acest tip, deoarece consideră ca pot reînvia misiunea de a instaura un „califat” şi de a face parte, din nou, dintr-o comunitate unită.
În concluzie, BBC notează că este probabil ca Statul Islamic să desfăşoare noi masacre sau crime abominabile şi chiar să atace ţinte diplomatice ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, jurnaliştii britanici sunt de părere că organizaţia teroristă nu are capacitatea de a efectua atacuri complexe, precum cel din 11 septembrie 2001.