Ce-am avut şi ce-am pierdut. Personalităţi marcante care au murit în anul 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Whitney Houston a fost descoperită moartă în camera ei de hotel
Whitney Houston a fost descoperită moartă în camera ei de hotel

2012 a fost un an în care am spus „adio” unor nume mari din teatru, muzică, ştiinţă şi literatură. Neil Armstrong, primul om care a păşi pe Lună, cântăreaţa Whitney Houston, scriitorul mexican Carlos Fuentes sau Larry Hagnam, starul din serialul Dallas, sunt doar câteva dintre cei care au murit în acest an.

Actorul britanic Bob Anderson, care l-a interpretat în scenele de luptă pe Darth Vader, unul dintre personajele centrale din seria „Războiul stelelor”, produsă de George Lucas, a murit, la data de 1 ianuarie, la vârsta de 89 de ani.

Actriţa franceză Mila Parély, care s-a remarcat în filmele „Regula jocului”/ „La Regle du jeu” (1939), de Jean Renoir, şi „Frumoasa şi bestia” (1946), de Jean Cocteau, a murit la vârsta de 94 de ani, pe data de 14 ianuarie.

La data de 20 ianuarie, Etta James a murit la vârsta de 73 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de leucemia de care suferea.

Pe 11 februarie,  Whitney Houston a fost descoperită moartă în cada din camera ei de hotel, la Los Angeles. Moartea cântăreţei, la vârsta de 48 de ani, a fost provocată de o maladie cardiacă şi de consumul de cocaină. De-a lungul carierei a câştigat 415 premii, printre care 2 Emmy, 6 Grammy, 30 Billboard Music, 22 American Music. A fost recompensat, printre altele, cu patru premii Emmy. Paul Huebl, un detectiv particular din Statele Unite, susţine că deţine o înregistrare video care demonstrează că Whitney Houston a fost asasinată de nişte traficanţi de droguri din Los Angeles.

Pe 15 februarie a murit actriţa de origine română Pola Illéry (numele real Paula Iliescu), care s-a născut în localitatea Corabia, în 1908, şi a fost considerată una dintre ultimele vedete feminine din epoca filmelor mute. Avea 103 ani.

Pe 29 februarie, Davy Jones, solistul britanic al grupului american The Monkees, a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 66 de ani.

Robert B. Sherman, care a compus împreună cu fratele său, Richard, multe cântece ce au fost incluse pe coloanele sonore ale unor filme clasice produse de studiourile Walt Disney, precum „Mary Poppins" şi „Cartea Junglei", a murit la 5 martie,  la Londra, la vârsta de 86 de ani.

La 7 aprilie, Mike Wallace, unul dintre jurnaliştii de televiziune legendari din SUA, a decedat la vârsta de 93 de ani. În peste 60 de ani de carieră, Wallace s-a distins prin interviuri intransigente cu cei mai importanţi oameni ai lumii, printre care Vladimir Putin, ayatollahul Khomeini, Yasser Arafat.

Realizatorul şi producătorul de televiziune Dick Clark, care a popularizat muzica rock and roll pe micile ecrane pentru o întreagă generaţie de americani, a murit, pe 18 aprilie, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 82 de ani.

Adam Yauch, cel care a fondat trupa Beastie Boys, a murit, pe 4 mai,  la vârsta de 47 de ani. Acesta a fost diagnosticat cu cancer în anul 2009. 

La 15 mai, scriitorul mexican Carlos Fuentes a decedat la vârsta de 83 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

Cantautorul şi chitaristul Chuck Brown, creatorul stilului „Go-Go”, un subcurent al stilului funky, a murit, pe 16 mai, la vârsta de 75 de ani.

La 17 mai, cântăreaţa americană de disco Donna Summer a decedat la vârsta de 63 de ani, din cauza unui cancer. De cinci ori laureată a premiilor Grammy, a dominat topurile muzicale americane în anii 1970,cu hituri precum „Last Dance”, „Bad Girls” şi „Hot Stuff”.

La 20 mai, Robin Gibb, membru al grupului Bee Gees, a murit la vârsta de 62 de ani, după o îndelungată luptă cu cancerul hepatic şi de colon.

La 29 mai, Jim Paratore, cel care a fondat site-ul de ştiri mondene TMZ, a decedat la vârsta de 58 de ani, din cauza unui infarct.

 Kathryn Joosten, interpreta vecinei curioase Karen McCluskey din serialul „Neveste disperate” (rol recompensat cu două premii Emmy), a murit din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de 72 de ani, la data de 2 iunie.

La 26 iunie, scenarista, regizoarea şi producătoarea Norah Ephron, care a semnat comedii romantice precum „Nopţi albe în Seattle” şi „Când Harry a cunoscut-o pe Sally”, a murit la vârsta de 71 de ani, din cauza unei leucemii.

Actorul american Andy Griffith, celebru pentru rolul şerifului din sitcom-ul „The Andy Griffith Show” din anii 1960, a murit pe 3 iulie, la vârsta de 86 de ani, în urma unui infarct.

 Richard Zanuck, producătorul unor filme precum „Fălci” şi „Impact nimicitor”, a murit pe 13 iulie, la vârsta de 77 de ani, în urma unui infarct.

Actorul Sage Stallone, fiul lui Sylvester Stallone, a fost descoperit decedat, pe 13 iulie.  Actorul avea 36 de ani şi suferea de o tulburare cardiacă.

Fostul clapar al trupei Deep Purple, Jon Lord, a încetat din viaţă, la 16 iulie, la vârsta de 71 de ani, după ce s-a luptat mai multe luni cu o boală groaznică.

Pe 18 iulie, actorul indian Rajesh Khanna, considerat primul superstar de la Bollywood, a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unui cancer.

La 19 iulie, fosta jurnalistă belgiană Janine Lambotte, devenită în 1961 prima femeie care a prezentat un buletin de ştiri televizat în Europa, a decedat la vârsta de 87 de ani.

Cântăreaţa mexicană Chavela Vargas (93 de ani), o veritabilă legendă în cultura sud-americană, a cărei viaţa privată a fost marcată de numeroase scandaluri, dependenţă de alcool şi o homosexualitate afişată, a murit la 5 august.

Pe 20 august, actriţa americană Phyllis Diller, o pionieră a Hollywood-ului în anii 1960, prima femeie devenită celebră pentru spectacolele ei de stand up comedy, a murit la vârsta de 95 de ani.

La 25 august, astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, pe 20 iulie 1969, a murit la vârsta de 82 de ani.

La 29 septembrie, fostul director şi preşedinte general al New York Times Arthur Sulzberger, iniţiatorul unor schimbări profunde la unul dintre dintre cele mai prestigioase ziare americane, a murit la vârsta de 86 de ani.

23 noiembrie  este data când, Larry Hagman (foto dreapta), star al serialului „Dallas”, a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer la gât.

Larry Hagman_5

La 26 noiembrie, Joseph Murray, chirurgul american care a realizat primul transplant de rinichi din lume, recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru medicină, a murit la vârsta de 93 de ani.

La 22 decembrie,  jurnalistul şi dramaturgul Larry L. King, autor al piesei de teatru „Best Little Whorehouse in Texas”, a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unui emfizem pulmonar. Printre altele, King a lucrat pentru Playboy în perioada în care celebrul Hunter S. Thompson a redefinit jurnalismul, în anii '60-'70.                                                                                       

Cântăreaţa americană de muzică soul Fontella Bass, devenită celebră graţie piesei „Rescue Me” din 1965, a murit la data de 27 decembrie, la vârsta de 72 de ani, în urma unei crize cardiace.

Generalul american Norman Schwarzkopf, erou al războiului din Golf din 1991 şi „unul dintre cei mai mari comandanţi militari din generaţia sa”, potrivit fostului preşedinte George H.W. Bush, a murit, pe 27 decembrie, la vârsta de 78 de ani în locuinţa sa din Tampa, Florida.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite