Larry Hagman a murit / Tot ce nu ştiaţi despre „Dallas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larry Hagman, Linda Gray şi Patrick Duffy, prezenţe constante în producţia „Dallas” FOTO REUTERS
Larry Hagman, Linda Gray şi Patrick Duffy, prezenţe constante în producţia „Dallas” FOTO REUTERS

Serialul care a rulat între 1978 şi 1991 a bătut recorduri şi a făcut istorie. Cu toate acestea au rămas câteva lucruri mai puţin cunoscute despre producţia americană şi despre actorii din distribuţia lui.

Dallas“ (375 de episoade) este al doilea cel mai urmărit program de prime-time din toate timpurile din America, după „Bonanza“ (430 de episoade), „Law & Order“ (456 de episoade) şi „Gunsmoke“ (635 de episoade).

Larry Hagman (J.R.), Patrick Duffy (Bobby), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Linda Gray (Sue Ellen) şi Steve Kanaly (Ray Krebbs) sunt actorii care au apărut constant în serial.

Episodul „Who Done It?“ (Cine l-a împuşcat pe JR) a fost unul dintre cele mai urmărite program din istorie, cu un rating de 53,3 şi o cotă de piaţă de 76 de puncte. Acesta a fost punctul culminant din Dallas deoarece telespectatorii au aflat cine l-a împuşcat pe J. R. Deşi în 1983 ultimul episod din „M.A.S.H.“ a doborât recordurile, la nivel internaţional „Dallas“ a rămas pe locul I pentru cel mai vizionat episod.

După 14 sezoane, episodul final s-a difuzat în 1991 şi a înregistrat un rating de 22.0 şi o cotă de piaţă de 38. În 2007 revista „Time“ a inclus producţia „Dallas„ în topul 100 al celor mai bune show-uri TV din toate timpurile.

Serialul a câştigat Globul de Aur, dar şi alte 40 de premii şi 80 de nominalizări

Dallas a fost în competiţie cu serialul „Dynasty“, însă în cele două producţii au jucat actori comuni, precum Brian Dennehy, Dale Robertson, Joel Fabiani şi Tacy Scoggins.

Larry Hagman, (J. R. Ewing) este singurul actor care a apărut în toate cele 357 de episoade ale seriei „Dallas“.

Actorul american Howard Keel trebuia să apară doar în două episoade, însă personajul său, Clayton Farlow, a avut atât succes la public încât a devenit o prezenţă constantă.

Pentru că iniţial nu a avut un rol, Linda Gray (interpreta lui Sue Ellen) şi Larry Hagman (J. R.) au improvizat câteva scene pentru a introduce personajul feminin. Văzând interesul actorilor pentru rol, producătorul Leonard Katzman a conturat mai bine personajul Sue Ellen.

Producătorii au vrut s-o concedieze pe Linda Gray, după ce actriţa i-a rugat să interpreteze precum Larry Hagman. Totuşi, Larry Hagman a ameninţat că renunţă la Dallas considerînd că nu poate să-l interpreteze pe J.R. fără Sue Ellen.

Larry Hagman nu a fost prima opţiune a regizorilor pentru rolul lui J.R întrucât aceştia i-au oferit iniţial rolul lui Robert Foxworth, care a refuzat personajul mult prea dur.

Când actorul Jim Davis a încetat din viaţă în 1981, producătorii au decis ca personajul său, Jock Ewing, să fie dat dispărut în Amazon şi abia apoi – declarat mort.

Casa fermei Southfork a fost reşedinţa lui Joe R. Duncan, un afacerist din Texas, iar când serialul a devenit celebru, turiştii din toată lumea au putut vizita casa zi şi noapte. Ulterior, proprietarul a fost nevoit să-şi vândă reşedinţa, devenită muzeu pentru fanii Dallas.

Când actorul Steve Kanaly, interpretul lui Ray Krebs, a anunţat că vrea să părăsească serialul deoarece personajul său nu evoluează, Larry Hagman (J. R. în serial) a venit cu ideea ca Ray Krebs să fie fiul nelegitim al bătrânului Jock Ewing şi l-a convins să rămână în distribuţie.

Personajele Miss Ellie şi Donna Krebbs au făcut parte dintr-o organizaţie de femei numită „Fetele lui Alamo“ („The Daughters of the Alamo“).

În 1978, Morgan Fairchild a interpretat-o pe Jenna Wade, prietena din copilărie a lui Bobby. Doi ani mai târziu rolul i-a aparţinut lui Francine Tacker deoarece Fairchild a preferat să joace în alte seriale. Din 1983 Priscilla Presley a devenit Jenna Wade pentru cinci ani. Ulterior Fairchild a declarat că mama sa nu a iertat-o pentru că a renunţat la rolul din serialul ei favorit.

Susan Howard (interpreta Donnei Krebbs, soţia lui Sam Culver) este singura din echipa de distribuţie care a scris/ regizat câteva episoade („Sitting Ducks“ şi „The Ten Percent Solution“).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite