Cartierul Ndanou din Kinshasa a ajuns sub apă ca urmare a cedării barajului din apropiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de radio Okapi relatează că populația a fost forțată să-și părăsească casele după ce ploile au cauzat creșterea nivelului apei din râul Ndjili și au dus la prăbușirea barajului care separa râul de zonele rezidențiale.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

Zona rezidențială Ndanu din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo (RDC) a fost sub apă ca urmare a unei defecțiuni a barajului, a anunțat postul de radio Okapi

Populația a fost nevoită să-și părăsească de urgență casele din cartier, după ce ploile abundente au făcut ca nivelul apei din râul Ndjili să crească și să prăbușească barajul care separă râul de zonele rezidențiale. Incidentul a avut loc seara târziu, iar oamenii au fost nevoiți să plătească pentru cazarea peste noapte proprietarilor clădirilor din apropiere, ale căror săli au fost închiriate pentru sărbători.

Pe lângă Ndanu, apa a inundat și cartierul Ngiri-Ngiri. Exista pericolul răspândirii bolilor intestinale, deoarece canalizările s-au înfundat cu murdărie și ape uzate curgeau pe străzi.

Cu o zi înainte, opt persoane au murit în Kinshasa în urma revărsării fluviului Congo. Inundațiile au dus la prăbușirea clădirilor.

Anterior, oamenii de știință au avertizat că Kinshasa se confruntă cu dispariția, din cauza inundațiilor frecvente și a efectelor schimbărilor climatice globale. Potrivit unui senator al  metropolei, Didier Mumenga, în 1961, inundațiile râului Congo atinseseră deja cote critice. Apoi au început să aibă loc inundații similare o dată la 10 ani. Dar după 2019, intervalul s-a scurtat - următoarea urgență a avut loc în 2023, adică la mai puțin de cinci ani mai târziu. Kinshasa, fondată în 1881, este în creștere rapidă. În 1984, locuiau 2,6 milioane de oameni; acum locuiesc aproximativ 18 milioane; până în 2050, populația capitalei RDC va ajunge la 35 de milioane de oameni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite