Candidatul de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, a câştigat alegerile prezidenţiale din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro FOTO AFP
Jair Bolsonaro FOTO AFP

Potrivit rezultatelor oficiale, Jair Bolsonaro a câştigat alegerile prezidenţiale din Brazilia, în contextul unui val de nemulţumiri legate de corupţie şi criminalitate care a îndreptat ţara sud-americană spre viziunea extremei-drepte, informează Reuters.

Bolsonaro a obţinut 55,2% din voturi în scrutinul în care l-a avut contracandidat pe Fernando Haddad din Partidul Muncitorilor (PT), care a obţinut un procent de 44,8%, conform autorităţii electorale TSE.

Succesorul pentru următorii patru ani al conservatorului Michel Temer - care părăseşte preşedinţia cu o cotă record de impopularitate - va avea ca misiune să scoată ţara din marasm şi să redea speranţa unui popor exasperat de şomaj (13 milioane), corupţia endemică, discreditarea elitelor politice şi violenţe.

Jair Bolsonaro, un deputat în vârstă de 63 de ani, candidat al Partidului Social Liberal (PSL), a apărut ca un fenomen electoral după ce a supravieţuit unui atentat în timpul campaniei.

Admirator al lui Donald Trump, s-a făcut cunoscut mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe.

Potrivit dpa, sondajele preelectorale au arătat că sprijinul faţă de Bolsonaro a crescut în pofida manifestaţiilor împotriva candidaturii sale, la care au participat sute de mii de persoane în mai multe oraşe.

El a fost externat din spital la 30 septembrie, după ce fusese înjunghiat la un miting electoral la începutul lunii. Atacul l-a făcut incapabil să îşi continue campania în public, dar i-a sporit popularitatea.

El a declanşat reacţii de revoltă cu declaraţii considerate sexiste şi rasiste, dar a câştigat susţinere în rândul votanţilor evanghelici şi al altor alegători sătui de scandaluri de corupţie şi de stagnare economică.

Bolsonaro, un catolic practicant,  a câştigat sprijinul multor creştini evanghelici spunând că va apăra valorile familiei tradiţionale. El a amintit un citat biblic în timp ce se pregătea să voteze: ”Deviza noastră a fost întotdeauna Ioan 8:32. Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi", a spus el.

Bolsonaro a provocat controverse din cauza comentariilor sale rasiste, homofobe şi misogine, provocând ieşiri în stradă din partea unor grupuri de contestatari.

Dar poziţia sa dură faţă de infracţionalitate a fost cea care i-a adus sprijinul multor brazilieni care simt că nivelurile înalte ale criminalităţii îi face prizonieri în propriile lor case.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite