Cambodgia: 40 de ani de închisoare pentru tortură înainte de execuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii tribunalului condus de ONU au cerut miercuri condamnarea la 40 de ani de închisoare a lui Douch, comandantul închisorii Tuol Sleng sub regimul khmerilor roşii /1975-79/, în care în jur de 15.000 de persoane au fost torturate înainte de a fi executate, transmite AFP.

Procurorul internaţional William Smith a produs o surpriză, necerând închisoarea pe viaţă pentru inculpat. Acesta, pe numele său adevărat Kaing Guek Eav, în vârstă de 67 ani, este judecat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, comise în calitate de comandant al închisorii cunoscut şi sub numele de S-21.

'Singura pedeapsă adecvată ar trebui să fie închisoarea pe viaţă, însă diverşi factori acţionează ca această pedeapsă să fie comutată', a explicat procurorul. El a făcut referire la cei 10 ani de detenţie provizorie petrecuţi de Douch, dintre care o parte juridic ilegală, precum şi cooperarea acestuia parţială cu tribunalul, remuşcările arătate şi 'contribuţia sa la reconcilierea naţională'.

Verdictul este aşteptat la începutul lui 2010.

Între 1975 şi 1979, circa două milioane de cambodgieni, un sfert din populaţia de atunci a ţării, au murit sub tortură, de epuizare sau malnutriţie, înainte ca regimul să fie răsturnat de intervenţia Vietnamului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite