UPDATE Operațiunea împotriva Rafah a început. Reacția SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul spune că vizează ținte Hamas din estul Rafah.

Refugiați la Rafah. Foto: Profimedia
Refugiați la Rafah. Foto: Profimedia

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat într-o conversație telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu că o posibilă operațiune militară a statului evreu în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, ar pune în pericol viața a peste 1 milion de palestinieni. John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat acest lucru la un briefing regulat.

Referindu-se la conversația telefonică din 6 mai dintre liderii celor două țări, el a subliniat: „Ne-am exprimat clar părerile despre operațiunea de la Rafah, care ar putea pune în pericol viața a peste 1 milion de oameni nevinovați”. „În timpul convorbirii cu prim-ministrul Netanyahu, președintele a arătat din nou clar că continuăm să credem că un acord cu eliberarea ostaticilor ar fi cel mai bun mod de a evita acest rezultat”, a adăugat Kirby.

El a refuzat să discute detaliile unei posibile operațiuni IDF, menționând: „Pot doar să reiterez că am fost consecvenți, președintele a fost consecvent în această dimineață [spunându-i lui Netanyahu] că nu sprijinim o operațiune la sol în Rafah care expune un număr mare de civili din această zonă unui imens risc”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În lumina operațiunii militare care se desfășoară de mai bine de șase luni, comunitatea internațională a exercitat recent o presiune sporită asupra autorităților israeliene, cerând o încetare timpurie a ostilităților din enclavă și abandonarea planurilor de trimitere a trupelor la Rafah. Autoritățile israeliene insistă că operațiunea de la Rafah este necesară pentru „victoria completă” și înfrângerea forțelor armate Hamas în Fâșia Gaza. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Cabinetul israelian a decis în unanimitate să continue operațiunea de la Rafah pentru a face presiuni asupra Hamas pentru eliberarea ostaticilor - biroul lui Netanyahu.

Armata israeliană a declarat că efectuează lovituri direcționate împotriva țintelor Hamas în estul Rafah. Armata israeliană lovește în prezent ținte ale mișcării palestiniene radicale Hamas în partea de est a orașului Rafah, la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, a relatat serviciul de presă al armatei.

Forțele de Apărare Israelului efectuează în prezent lovituri direcționate împotriva țintelor teroriste Hamas în estul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Vor urma detalii”, a spus serviciul de presă al armatei. într-un comunicat. 

Bombardamentele intense ale armatei israeliene asupra estului oraşului Rafah au început la scurt timp după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a reiterat luni seară apelul la evacuare lansat dimineaţa locuitorilor din cartierele estice ale oraşului Rafah, precizând că această evacuare este un preludiu al unei operaţiuni "terestre" în această localitate devenită refugiu pentru peste un milion de palestinieni la marginea de sud a Fâşiei Gaza sub asediu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite