Armata israeliană a dat ordinul: 100.000 de persoane trebuie evacuate din Rafah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că 100.000 de persoane din Rafah trebuie evacuate. Anunțul de evacuare vine la câteva ore după ce unul dintre principalele puncte de trecere folosite pentru a livra ajutor umanitar în Gaza a fost închis, după ce un atac cu rachete revendicat de Hamas a ucis trei soldați, relatează The Guardian.

Israelul a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Rafah, în urmă cu câteva luni, foto arhivă
Israelul a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Rafah, în urmă cu câteva luni, foto arhivă

Armata israeliană spune că trebuie să mute aproximativ 100.000 de persoane din Rafah în cadrul acţiunii sale „de anvergură limitată”, dar nu a confirmat că acesta este începutul unei invazii mai mari a orașului.

Locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat că s-a ordonat ca aproximativ 100.000 de persoane să se mute într-o zonă umanitară din apropiere, numită al-Mawasi. El a spus doar că Israelul pregătește o „operațiune cu o sferă limitată” și nu a vrut să facă precizări dacă acesastă acţiune este începutul unei invazii mai ample a orașului. Dar nici în octombrie anul trecut Israelul nu a anunțat în mod oficial lansarea unei invazii terestre care continuă până în prezent, avertizează analiştii.

Israelul a publicat o hartă a zonei de evacuare și ordinele au fost emise prin intermediul unor pliante lansate din cer, mesaje text și emisiuni radio, a mai spus oficialul. De asemenea, Israelul a extins ajutorul umanitar în al-Mawasi, inclusiv în ceea ce priveşte spitale de campanie, corturi, alimente și apă, afirmă Nadav Shoshani.

În acelaşi timp, în comunicat oficial se arată că trupele vor continua să-i urmărească pe militanții Hamas „peste tot în Gaza, până când toți ostaticii pe care îi țin în captivitate se vor întoarce acasă”.

Înainte de a se afla despre ordinul de evacuare, se pare că șeful CIA, William Burns, unul dintre principalii mediatori în negocierile de încetare a focului, urma să se întâlnească luni cu Netanyahu. Momentan nu sunt informaţii dacă această întâlnire va mai avea loc sau nu.

Perspectiva unei invazii în Rafah a declanșat, în ultimele luni, alarma din partea grupurilor umanitare și a liderilor mondiali. Vineri, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Israelul nu a prezentat încă „un plan credibil pentru a proteja cu adevărat civilii care se află în pericol” și că, în lipsa unui astfel de plan, Washingtonul „nu poate susține o operațiune militară majoră care să intre în Rafah”.

La scurt timp după începerea războiului din Gaza, la 7 octombrie, Israelul le-a spus palestinienilor care trăiesc în nordul Gaza să se mute în „zone sigure” din sudul teritoriului - inclusiv Rafah. Însă Rafah a fost bombardat în mod repetat din aer, iar palestinienii spun în mod regulat că nicio zonă din Gaza nu este sigură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite