Busculada din Seul a provocat peste 150 de morți. „Un dezastru care n-ar fi trebuit să se întâmple”

0
Publicat:

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat duminică că busculada care a ucis cel puţin 151 de persoane, dintre care 19 cetăţeni străini, este "un dezastru care nu ar fi trebuit să se întâmple".

151 de oameni au murit sâmbătă în Seul din cauza unei busculade Foto Profimedia
151 de oameni au murit sâmbătă în Seul din cauza unei busculade Foto Profimedia

"În centrul Seulului a avut loc o tragedie şi un dezastru care nu ar fi trebuit să se întâmple", a spus Yoon într-o alocuţiune televizată. Guvernul "va investiga cu rigurozitate cauza tragediei pentru a se asigura că un astfel de accident nu se va mai întâmpla în viitor", a promis el.

Preşedintele sud-coreean a declarat o perioadă de doliu naţional, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap.

Accidentul s-a produs sâmbătă în jurul orei 22:00 (13:00 GMT) în apropierea Hotelului Hamilton, situat pe un bulevard principal înconjurat de alei înguste, în pantă. S-au înregistrat cel puţin 151 de morți, dintre care 19 străini - 97 de femei şi 54 de bărbaţi -, au declarat pompierii pentru AFP.

  • Cetăţeni din Iran, Uzbekistan, China şi Norvegia se numără printre cei care şi-au pierdut viaţa, potrivit agenţiei de presă Yonhap.
  • Numărul răniţilor nu este cert, ministerul de interne afirmând că sunt aproximativ 150, iar pompierii 82.
  • Potrivit autorităţilor din Seul, 355 de persoane erau date dispărute duminică dimineaţa devreme.
  • Tragedia din capitala coreeană a generat numeroase reacţii pe plan internaţional.

Preşedintele american Joe Biden a transmis cele mai profunde condoleanţe, calificând drept tragic incidentul."Jill şi cu mine transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor care şi-au pierdut pe cei dragi în Seul. Ne întristăm alături de poporul Republicii Coreea şi le transmitem cele mai bune urări pentru o recuperare rapidă tuturor celor care au fost răniţiAlianţa dintre ţările noastre nu a fost niciodată mai vibrantă sau mai vitală, iar legăturile dintre oamenii noştri sunt mai puternice ca niciodată. Statele Unite sunt alături de Republica Coreea în această perioadă tragică", a subliniat preşedintele american.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat şocul faţă de numărul mare al deceselor."Cele mai profunde simpatii pentru familiile şi prietenii victimelor accidentului oribil din Coreea de Sud", a scris politicianul belgian pe Twitter. El le-a urat răniţilor însănătoşire grabnică."UE vă sprijină în solidaritate".

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat sentimente similare. Ea a spus că a fost şocată de ştirile din capitala sud-coreeană."Gândurile mele sunt alături de familiile şi prietenii celor care şi-au pierdut viaţa şi a celor răniţi".

Şi cancelarul german Olaf Scholz a transmis condoleanţe pentru numeroasele decese din Coreea de Sud. "Evenimentele tragice de la Seul sunt un şoc pentru noi toţi", a scris cancelarul german pe Twitter."Gândurile noastre se îndreaptă către numeroasele victime şi familiile lor. Aceasta este o zi tristă pentru Coreea de Sud. Germania este alături de ei".

Premierul canadian Justin Trudeau a scris pe Twitter: "În numele canadienilor, trimit cele mai profunde condoleanţe oamenilor din Coreea de Sud în urma busculadei mortale din Seul".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite