Bunicuţe cu arma în mână se chinuie să ţină piept Statului Islamic în Kobani, Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femei cu arma în mână ţin piept atacurilor Statului Islamic în oraşul sirian Kobani. Kobani, care se află în imediata apropiere a graniţei cu Turcia, a fost descris ca oraşul pe care lumea nu-şi poate permite să-l piardă în mâinile teroriştilor.

Jurământul lui David Cameron precum că Marea Britanie şi aliaţii nu vor permite Statului Islamic (SI) să formeze un califat chiar pe treptele Europei, a avut un efect neplăcut pentru cetăţenii oraşului sirian Kobani. Ieri, jihadiştii, unii susţineau chiar că sunt britanici, au lansat un atac teribil asupra oraşului, notează „Daily Mail“.

Armata kurzilor sirieni a ajuns să fie puternic simbolizată de o mână de bunicuţe cu arme în mâini. Poza acestor femei care nu s-au dat în lături de la apărarea oraşului a făcut înconjurul internetului. Cetăţenii oraşului sirian Kobani răspund focului continuu la care sunt supuşi de luptătorii SI cu câte o ocazională grenadă. Ei sunt depăşiţi din punct de vedere al armelor, fiind nevoiţi să-şi transforme tractoarele şi alte vehicule folosite în agricultură, în ceva potrivit să ţină piept pe cât se poate atacului teroriştilor.

Dacă teroriştii vor reuşi să cucerească acest oraş, atunci SI va deţine o frontieră neîntreruptă cu Turcia, ţară membră NATO, care îşi doreşte şi intrarea în Uniunea Erupeană. Kobani este la doar 200 de metri de Turcia, iar în ultimele două săptămâni se putea vedea cu ochiul liber cum jihadiştii cu steagul lor negru strângeau liniile în jurul oraşului. Se întrevede un masacru şi nimeni nu pare a fi capabil să-l oprească. În interiorul oraşului, populat în mare parte de kurzi sirieni, se aud focuri de armă continue.

Şapte bărbaţi şi trei femei din Kobani au fost deja decapitaţi de jihadişti, capetele femeilor fiind afişate macabru în Jarabulus, un sediu SI din apropiere. Există rapoarte îngrozitoare şi despre cum femei şi fete sunt violate. În timpul weekendului, jihadiştii britanici au chinuit locuitorii din Kobani prin postarea unei poze în care apar la doar câţiva metri de casa lor.

Asediul oraşului a forţat aproape 160.000 de persoane să fugă peste graniţă. Unii dintre aceşti refugiaţi stau plângând pe dealurile din partea turcă a graniţei, uitându-se neajutoraţi cum casele le dispar în fum.

image

Cum se vede Kobani din Turcia FOTO „Daily Mail“

Familiile care au fugit au descris situaţii oribile. Mostafa Kader, care a fugit cu zece zile în urmă, a dezvăluit cum le-a descoperit pe cumnata sa şi pe fiica ei de doar opt ani într-o baltă de sânge. „Fuseseră violate şi li s-au scos inimile. Le-am îngropat cu mâinile mele“, spune Mostafa.

Pe reţelele sociale, SI a spus sus şi tare că nimeni nu poate împiedica îndeplinirea visului de a crea un califat medieval în care oricine nu se supune regulilor este decapitat, crucificat sau i se taie membrele. Pentru unii terorişti de origine britanică a fost prea mult: ieri, s-a raportat că aproximativ 100 de jihadişti de origine engleză sunt acum împrăştiaţi prin Turcia din cauză că le e frică de închisoare dacă se reîntorc în Marea Britanie. 

Şi totuşi, în fiecare lună, peste zece britanici fug să se alăture SI, potrivit estimărilor guvernului britanic. Iar uşurinţa cu care britanicii şi alţi fanatici se strecoară din Turcia în Siria, pe sub nasul vameşilor, transformă în glumă pretenţia turcilor că nu mai sunt o „poartă către jihad“.

Nu vedem niciodată recruţii. Vin noaptea şi sunt trecuţi ilegal pe sub un gard. Însă le vedem bagajele, pe care traficanţii le transportă separat. La fiecare două-trei zile, aproape 50-60 de rucsacuri occidentale trec prin vamă. Vedem etichetele de pe ele: British Airways, Air France, Turkish Airlines“, spune Mohtar Topdemir, un proprietar de hotel din oraşul turc de frontieră Akcakale.

În cazul în care Kobani va cădea în mâinile teroriştilor, Londra şi Washingtonul se vor confrunta cu multe întrebări privind strategia de înfrângere a Statului Islamic. Oricum, pentru cetăţenii din Kobani va fi prea târziu, conchide „Daily Mail“.


Citeşte şi:

Statul Islamic bate la uşa României. Cine şi cum va răspunde?

Declaraţia de joi a fostului director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la implicarea unui cetăţean român în gruparea teroristă Statul Islamic ne pune în faţa unui fapt împlinit. Odată cu aderarea la structura militară nord-atlantică, România, o ţară cu puternice legături socio-economice în Orientul Mijlociu, se aliniază aceleaşi politici eşuate ce a dus tocmai la crearea acestei grupări fundamentaliste.

Parlamentul Turciei aprobă participarea la operaţiuni contra Statului Islamic

Turcia poate ordona de astăzi operaţiuni militare împotriva extremiştilor musulmani din cadrul grupării Statul Islamic, după ce parlamentul de la Ankara a votat cu o largă majoritate o rezoluţie în acest sens, relatează BBC.

Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu: Un român s-a alăturat grupării teroriste Statul Islamic

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat joi la Europa FM că printre miile de europeni care au devenit adepţi ai doctrinei promovate de  gruparea teroristă Statul Islamic se află şi un român care a plecat către zonele în care operează aceasta.

Bulgaria trimite arme şi muniţie kurzilor din Irak pentru a lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

Bulgaria a trimis muniţie şi armament în valoare de aproximativ trei milioane de euro drept ajutor kurzilor din Irak, în lupta acestora împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Apărării.

Jihadiştii din Statul Islamic au ajuns la porţile Bagdadului

Atacurile aeriene ale SUA şi aliaţilor săi nu reuşesc să oprească ofensiva luptătorilor islamişti care au ajuns la mai puţin de doi kilometri de capitala irakiană

Barack Obama recunoaşte că SUA au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic

Preşedintele american Barack Obama a declarat recent că Statele Unite au subestimat ameninţarea reprezentată de gruparea jihadistă Statul Islamic, informează CBS News.

Adevăraţii luptători împotriva Statului Islamic: kurzii şi-au făcut tancuri din tractoare, decorate pentru a-i înspăimânta pe jihadişti

Soldaţii kurzi care se luptă cu militanţii Statului Islamic (SI) în nordul Siriei au transformat tractoarele şi camioanele în tancuri. Trupele kurde au fost forţate să ia iniţiativa şi să-şi creeze propriile vehicule armate după ce militanţii SI mult mai bine echipaţi i-au învins de câteva ori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite