Brazilienii protestează din nou împotriva lui Bolsonaro: „Acest preşedinte reprezintă tot ce este greşit în lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reuters / Manifestaţii mpotriva preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro - Sao Paolo, 2 octombrie 2021
FOTO: Reuters / Manifestaţii mpotriva preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro - Sao Paolo, 2 octombrie 2021

Zeci de mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile din Rio de Janeiro, Sao Paulo şi alte zeci de oraşe din Brazilia pentru a protesta împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro, relatează BBC. Manifestanţii cer punerea sub acuzare a lui Bolsonaro pentru modul în care guvernul său a gestionat pandemia.

Protestele au fost organizate de partidele de stânga şi de unele mişcări sindicale legate de Partidul Muncitorilor al fostului preşedinte Luiz Inácio Lula da Silva. Este de aşteptat ca Da Silva să candideze împotriva lui Bolsonaro la alegerile prezidenţiale din 2 octombrie 2022 din Brazilia.

Protestul de sâmbătă a vizat, în principal, modalitatea greşită în care preşedintele a gestionat pandemia. Bolsonaro, care nu este vaccinat şi nu poartă de obicei mască, a subestimat severitatea virusului. Aproximativ 597.000 de oameni au murit de COVID-19 în Brazilia, ţară cu 212 milioane de locuitori. Manifestanţii au protestat, de asemenea, din cauza creşterii inflaţiei pe piloni precum alimentele şi electricitatea.

"Acest preşedinte reprezintă tot ceea ce este greşit în lume - este foamete, sărăcie, corupţie şi suntem aici pentru a apăra democraţia", a declarat protestatarul Valdo Oliveira pentru agenţia de presă AFP. 

Au existat mai mult de 100 de cereri depuse la Camera Deputaţilor pentru punerea sub acuzare a lui Bolsonaro. Cu toate acestea, liderul Camerei a refuzat să le dea curs.Curtea Supremă a Braziliei a aprobat recent mai multe anchete asupra domnului Bolsonaro.

Protestele de sâmbătă vin după o serie de mitinguri în sprijinul lui Bolsonaro luna trecută. Acestea au reprezentat o încercare de a demonstra că preşedintele încă mai poate atrage mulţimi uriaşe de susţinători, după ce recentele sondaje l-au plasat cu 9% în urma rivalului său, Luiz Inácio Lula da Silva.

Alegerile vor avea loc abia în octombrie anul viitor, dar ratingurile lui Bolsonaro au ajuns la cel mai mic nivel din toate timpurile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite