Brazilia. Foşti preşedinţi sud-americani şi parlamentari europeni avertizează că marşurile susţinătorilor lui Bolsonaro ar putea pregăti un puci militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă militară Bolsonaro FOTO EPA-EFE
Paradă militară Bolsonaro FOTO EPA-EFE

O scrisoare deschisă semnată de un grup de foşti preşedinţi, miniştri şi personalităţi politice de stânga avertizează că mitingurile masive plănuite de susţinătorii preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro pe 7 septembrie au o asemănare îngrijorătoare cu marşurile care au dus la insurecţia manifestanţilor pro-Trump în SUA.

Aceştia spun că marşurile ample plănuite împotriva Curţii Supreme şi Congresului la care iau parte grupări ale adepţilor supremaţiei albilor, poliţia militară şi responsabili de la toate nivelurile guvernamentale „sădesc temeri ale unei lovituri de stat în a treia cea mai mare democraţie a lumii”.

Printre semnatari se numără José Luis Rodriguez Zapatero, fostul prim-ministru spaniol; Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanţe al Greciei; Jeremy Corbyn, fostul lider laburist britanic; Fernando Lugo, fostul preşedinte paraguayan; Adolfo Pérez Esquivel, laureatul Nobel argentinian şi activist pentru drepturile omului; Ernesto Samper Pizano, fost preşedinte al Columbiei, Cori Bush, membru al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Jean-Luc Mélenchon, candidatul la preşedinţia franceză; Manon Aubry, europarlamentar francez..

Aceştia au acuzat faptul că pe 10 august Bolsonaro a organizat o „paradă militară fără precedent” în capitală în timp ce aliaţii săi din Congres luptau pentru reforme masive ale sistemului electoral al ţării, prezentate ca vitale înaintea scrutinului prezidenţial de anul următor.

Pe 21 august preşedintele brazilian a spus la rândul său că mitingurile sunt pregătiri pentru o „contralovitură necesară” împotriva Congresului şi curţii supreme. Bolsonaro a denunţat „constituţia comunistă” a Braziliei care i-a subminat puterile sale prezidenţiale, acuzând „sistemul judiciar, stânga şi un aparat de interese ascunse” că conspiră împotriva lui.

„Membri ai Congresului din Brazilia au avertizat că mobilizarea de pe 7 septembrie a fost gândită pe modelul insurecţiei de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie, când preşedintele de atunci Donald Trump şi-a încurajat susţinătorii să 'pună capăt furtului' cu afirmaţii false de fraudă electorală în alegerile prezidenţiale.

„Suntem extrem de îngrijoraţi cu privire la o ameninţare iminentă asupra instituţiilor democratice ale Braziliei - vom rămâne alerţi în a le apăra înainte de 7 septembrie şi ulterior. Zeci de ani brazilienii s-au chinuit să scoată democraţia de sub regimul militar. Nu trebuie să i se permită lui Bolsonaro să îi jefuiască acum de ea”.

Peste 5.000 de poliţişti vor fi desfăşuraţi la sediul Congresului în timp ce judecătorul-şef al Curţii Supreme din Brazilia, Luiz Fux, a transmis că populaţia trebuie să ştie că există „consecinţe legale ale actelor lor” indiferent de orientarea politică.

„Libertatea de expresie nu presupune violenţă şi ameninţări”, spune acesta.

„Va fi cea mai mare demonstraţie pe care a cunoscut-o Brazilia”, a transmis Ilson José Redivo, preşedintele sindicatului fermierilor din oraşul Sinop, statul Mato Grosso, un susţinător înflăcărat al preşedintelui brazilian.Manifestaţiile coincid cu aniversarea independenţei Braziliei de Portugalia, 7 septembrie 1822.

„Credem în Dumnezeu şi valorizăm familia. Îl susţinem pe Bolsonaro”, scrie pe un panou din faţa sediului sindicatului.

„Simt revoltă pentru modul în care se poartă cu preşedintele republicii. E de neimaginat cum de sunt oameni care denigrează imaginea ţării în care trăiesc. Ei nu au nicio fărâmă de patriotism în ei, nu sunt deloc brazilieni”, a spus Redivo.

Graciele Marques dos Santos, singurul membru de stânga al consiliului oraşului Sinop cu 15 locuri, a recunoscut că mulţi fermieri şi evanghelici au continuat să-l sprijine Bolsonaro. „Îl văd ca pe un mesager al lui Dumnezeu”, a spus ea.

Dar politicianul Partidului Muncitoresc (PT) crede că deziluzia creşte şi că retorica din ce în ce mai radicală a politicienilor bolsonarişti este o dovadă că preşedinţia sa are probleme.

„Nu cred că se bucură deloc de acelaşi nivel de susţinere - şi asta explică această disperare”, a spus Dos Santos, denunţându-l pe preşedintele „complet autoritar” al Braziliei.

„Îi poţi ataşa orice adjectiv negativ doreşti. E îngrozitor. El a transformat ţara noastră într-o ruşine internaţională ”, a spus ea.

60% dintre brazilieni au răspuns că nu l-ar mai vota pe Bolsonaro anul viitor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite