Brazilia: parada militară cu ocazia zilei naţionale, întreruptă de prosteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupuri de prostestatari au întrerupt parada militară organizată în Rio de Janeiro pentru a sărbători câştigarea independenţei Braziliei. Poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite în confruntările cu autorităţile şi internate, în timp ce alte 10 au fost arestate în urma protestelor care au întrerupt parada militară. 

Unii protestatari, mascaţi, au ajuns pe bulevardul din Rio de Janeiro pe care defilau trupele armate şi au scandat împotriva guvernului. Poliţia a intervenit în forţă. După ce autorităţile au intervenit cu gaze larimogene, situaţia s-a calmat, dar mai mulţi spectatori, printre care numeroşi copii, au fost afectaţi. 

La jumătatea lunii iunie, mai multe sute de mii de brazilieni au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de scumpirea biletelor pentru mijloacele de transport în comun. 

În urma acestora, autorităţile locale din patru oraşe au anunţat că renunţă la scumpirea biletelor, iar edilii din Sao Paolo au dat de înţeles că iau şi ei în calcul eliminarea creşterii de preţ.    

Protestatarii au anunţat însă că vor continua să iasă în stradă, în ciuda concesiilor. Aşa cum s-a întâmplat în tot mai multe state, manifestaţiile izbucnite cu astfel de motive bine definite s-au transformat în proteste antiguvernamentale, care reflectă nemulţumirea adâncă a societăţii faţă de sistem.

Acesta este cazul şi în Brazilia unde, în afară de scumpirea biletelor de autobuz şi metrou, „indignaţii” nu au formulat alte nemulţumiri clare, ci mai degrabă o stare de furie şi dezamăgire nu doar faţă de actualul guvern, ci de întregul sistem de guvernare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite