Brazilia: cel mai periculos cartel de droguri promite o „Cupă Mondială a terorii” în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ai grupării infracţionale Prima Comandă a Capitalei
Membrii ai grupării infracţionale Prima Comandă a Capitalei

Cel mai mare şi cel mai periculos cartel de droguri din Brazilia a ameninţat poliţiştii că va organiza anul viitor o „Cupă Mondială a terorii”, amintind de protestele violente care au marcat ţara în ultimele săptămâni. Manifestaţiile au loc pe fondul nemulţumirilor populaţiei, care acuză guvernul că îşi permite să găzduiască Cupa Mondială de Fotbal, dar nu ajută la îmbunătăţirea stilului de viaţă.

Ameninţarea a fost lansată de reţeaua de traficanţi de droguri intitulată Primeiro Comando da Capital (traducere aproximativă din portugheză: Prima Comandă a Capitalei), ale cărei membri sunt vinovaţi de uciderea a peste 100 de ofiţeri de poliţie numai în 2012.

Mesajul interceptat de poliţişti în această săptămână exprimă revolta infractorilor faţă de hotărârea autorităţilor de a-i muta pe unii deţinuţi în alte unităţi cu un grad de securitate sporit. În Brazilia este bine-cunoscut că bandele infracţionale puternice deţin controlul total asupra unor închisori şi a unor cartiere periferice, numite şi favelas.

Începând cu 2012, grupurile infracţionale au intrat într-un adevărat conflict sângeros cu forţele de ordine din Sao Paolo. Violenţele ar fi apărut după ce bandele s-au revoltat împotriva poliţiştilor care au încălcat o înţelegere nescrisă, potrivit căreia autorităţile trebuiau să limiteze transferurile de deţinuţi între diferite închisori şi să reducă intervenţiile împotriva operaţiunilor infracţionale, în schimbul încetării luptelor între grupări.

Siguranţa, un drept negarantat în Brazilia

Noaptea de miercuri spre joi a fost de asemenea marcată de violenţe şi proteste pe străzile din Rio de Janeiro şi Sao Paolo, iar brazilienii furioşi au incendiat maşini şi s-au bătut cu poliţiştii. Protestele au scopul de a arăta solidaritatea faţă de profesorii din ţară care au intrat în grevă, fiind doar cele mai recente dintr-un lung şir de conflicte care au scos pe străzi milioane de brazilieni.

Şase meciuri de fotbal programate în cadrul Cupei Mondiale, inclusiv partida de deschidere a mult aşteptatei competiţii, se vor juca pe Arena din Sao Paolo, iar restul celor şapte meciuri vor avea loc la Stadionul Maracana din Rio de Janeiro.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite