Ciocniri violente între profesorii din Rio de Janeiro şi forţele de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de ciocniri violente a izbucnit marţi în Rio între câteva sute de cadre didactice din şcolile publice şi grădiniţele braziliene şi forţele de poliţie, primii protestând în faţa Consiliului Municipal al oraşului unde avea loc votul unei legi care priveşte cadrele publice din învăţământul de stat.

Manifestanţii au încercat să intre în sala de vot strigând că actualul „guvern va fi dat jos pentru că este inutil”, moment în care forţele de poliţie au utilizat gazele lacrimogene.

Aflaţi în grevă de 46 de zile, profesorii din învăţământul public administrat de autorităţile locale vor îndepărtarea proiectului privind „planul de carieră” şi reluarea negocierilor cu primarul oraşului Rio de Janeiro.

Şcolile publice braziliene sunt frecventate de segmentele cele mai sărace aşe populaţiei. Copii din categoriile înstărite optează pentru şcolile private.

„Planul de carieră este adresat doar celor care lucrează 40 de ore pe săptămână în aceeaşi şcoală, ceea ce reprezintă doar o minoritate”, a declarat unul din protestatari, citat de Reuters.

În prezent cei din învăţământul de stat câştigă „doar 25 de reali pe oră”, echivalentul a opt euro, s-a plâns Daniel Raposo, profesor de educaţie fizică. „Pentru a face norma de 40 de ore pe săptămână suntem obligaţi să muncim în mai multe şcoli. Este o mişcare de nemulţumire pentru că nu mai putem suporta o astfel de umilinţă”, de declarat un alt profesor, Marcos Antonio.

Mai mult de 700 de ofiţeri de poliţie au fost mobilizaţi pentru a face faţă situaţiei din zona Consiliului Municipal, cinci străzi şi două metrouri din aceeaşi zonă fiind închise. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite