Bosnia: Rezultat strâns la Srebrenica, sârbii şi musulmanii îşi proclamã separat victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele rezultate ale alegerilor locale din Bosnia indicau duminicã searã o situaţie dificilã la Srebrenica, teatru al genocidului comis în 1995 împotriva musulmanilor altãdatã majoritari, unde candidata sârbilor ar putea prelua puterea, transmite AFP.

La încheierea votului, Comisia electoralã centralã a fãcut cunoscut cã 'nu dispune de rezultate pentru Srebrenica' şi a anunţat organizarea unei conferinţe de presã, luni, la ora 13.00 GMT.

Preşedintele Comisiei electorale din Srebrenica, Nemir Alivukovic, a declarat însã pentru AFP cã pe primul loc se aflã candidata sârbã, precizând cã mai trebuie numãrate o treime din voturi.

La rândul sãu, candidatul musulman şi-a anunţat victoria, afirmând cã restul voturilor ce au rãmas de numãrat vin de la musulmanii din diaspora.

'Este o luptã între politica dusã de cei care neagã genocidul şi cea a victimelor care nu vor ca aceastã dramã sã fie uitatã', a declarat dupã ce a votat Camil Durakovic, 33 de ani, primarul musulman în exerciţiu şi candidat la propria succesiune.

Puţini musulmani s-au întors la Srebrenica dupã rãzboiul din perioada 1992-1995, însã legea permitea pânã în prezent ca persoanele care au fugit din oraş sã voteze şi sã menţinã o majoriate pentru alegerea unui primar musulman, chiar dacã locuiau în altã parte în Bosnia.

În acest an, partidele sârbe s-au opus prelungirii acestei reguli speciale, iar comunitatea internaţionalã a refuzat sã se amestece. Astfel cã duminicã au putut vota numai persoanele cu domiciliul în Srebrenica.

Schimbarea a deschis calea ca în acest oraş comunitatea sârbã sã preia puterea pentru prima datã de la încheierea rãzboiului.

Candidata sârbilor, Vesna Kocevic, refuzã sã pronunţe cuvântul 'genocid', dar ea s-a declarat în favoarea unei 'justiţii totale'.

'Musulmanilor nu trebuie sã le fie fricã dacã eu voi câştiga. Sunt convinsã cã sunt capabilã sã fac mai multe decât predecesorii mei pentru a restabili încrederea între cel douã comunitãţi', a declarat ea pentru France Presse.

În cursul masacrului de la Srebrenica, forţele sârbilor bosniaci au ucis circa 8.000 de bãrbaþi şi au expulzat întreaga populaţie musulmanã.

Înainte de conflict, în Srebrenica locuiau aproximativ 37.000 de persoane, dintre care 73% musulmani ºi 22% sârbi. Oraşul numãrã în prezent mai puţin de 6.000 de locuitori, sârbii fiind de departe cei mai numeroşi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite