Bloggerul şi activistul iranian Vahid Sayyadi Nasiri, mort în închisoare în urma unei greve a foamei de 60 de zile

0
0
Vahid Sayyadi Nasiri
Vahid Sayyadi Nasiri

Autorităţile iraniene au confirmat moartea unui blogger încarcerat în legătură cu fapte privind securitatea, a anunţat duminică agenţia semioficială Isna, relatează Reuters.

Potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, activistul Vahid Sayyadi Nasiri a murit în urma unei greve a foamei de 60 de zile.

”Deţinutul politic Vahid Sayyadi Nasiri, aflat în greva foamei de la 13 octombrie 2018, în semn de protest faţă de negarea dreptului său la un avocat şi faţă de condiţii de detenţie inumane (...), a decedat la Spitalul Shahid Beheshti de la Qom”, a anunţat pe site Asociaţia americană ”Centrul pentru drepturile omului în Iran”.

Potrivit agenţiei Isna, Vahid Sayyadi Nasiri a fost încarcerat, în două rânduri, în legătură cu apartenenţa sa la un grup regalist şi la pregătirea unor acţiuni de sabotaj. După ce a fost spitalizat, el a murit din cauza unei boli de ficat, la 12 decembrie, adaugă agenţia de presă, care nu evocă greva foamei.

Potrivit lui Mehdi Kaheh, procurorul oraşului Qom, Vahid Sayyadi Nasiri ispăşea o pedeapsă privind o ”insultă la adresa locurilor sfinte ale islamului” proferată pe reţele de socializare, atunci când s-a îmbolnăvit. El a fost condus la spital, unde a decedat, potrivit site-ului postului televiziunii publice Irib. Procurorul Kaheh nu vorbeşte nici el despre greva foamei.

Numeroşi jurnalişti şi activişti pe reţele de socializare au fost aruncaţi în închisori, în ultimii ani, în Iran. Mulţi alţii au plecat în exil.

În noiembrie, Republica islamică a lansat o nouă campanie de reprimare a jurnaliştilor, potrivit Reporters sans frontières (RSF). Mai mulţi jurnalişti au fost interogaţi, iar trei au fost arestaţi din cauza unor texte publicate pe reţele de socializare.

Iranul respinge criticile care-i sunt adresate în domeniul drepturilor omului, evocând o lipsă a înţelegerii legilor islamului.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite